Allmänt

Maximera ljuset från ett stearinljus

2016-12-28 21:01 #0 av: VildaVittra

När jag gjorde reklam för sajten inne på bokcirkel iFokus (var det väl?) så skrev jag att man kunde bunkra böcker så man hade att läsa i händelsen av en längre kris. Då svarade några att det inte gick att läsa i skenet av ett stearinljus. Men det går ju.

Om vi backar några hundra år så hade man inte glödlampor och ville man då lysa upp ett rum utan att det kostade skjortan, så använde man sig av några knep. En var så kallade ljusplåtar, ni har nog sett dom utan att veta varför man egentligen hade polerad metall bakom ljuset. 

Sedan har nog många av er sätt bordslystrar/bordspeglar men inte klurat på vad för funktion de fyllde. Hittar ingen bild, men de är oftast runda, med facettslipade kanter och en sammetsklädd baksida. De har nog fler namn än så också. 

Båda dessa två reflekterar ljuset så det blir ljusare åt det håll de är riktade mot. Samma princip användes även i gruvor, där gruvarbetarna hade en ljusstump fäst i pannan framför en polerad metallbit. 

Så kan man läsa i ljuset till ett stearinljus? Ja, speglar är så billiga idag (de reflekterar ljuset bättre än metall), så investera i ljusstakar med speglar bakom ljuset och i småspeglar att ställa på bordet med din bok. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-28 21:12 #1 av: -Aida-

Har undrat länge hur man faktiskt kunde läsa förr med bara stearinljus men visste inte hur man skulle förstärka ljuset, tack för  tipset! Skrattar

Anmäl
2016-12-28 21:15 #2 av: VildaVittra

#1 Testa och se. Jag har tyvärr bara en spegel just nu (jag har numera ungefär 700 års samlad olycka) och den är från 1700-talet, så den tänker jag inte peta på för att visa hur man gör. Lipar

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-28 21:18 #3 av: Leifsdotra

Har en liten vägghängd fotogenlampa med en rund mässingsplåt på väggsidan som hjälper till att sprida skenet. Fast v har aldrig använt den lampan faktiskt. Den stora bordfotogenlampan har däremot kommit till nytta någon enstaka gång.

Anmäl
2016-12-29 11:56 #4 av: Loris M

Tack för tipset Vilda Vittra! Tummen upp Det här hade jag ingen aning om. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-12-29 16:22 #5 av: tlover

Det hjälper också att ha ljusen högt upp, vår matbordslampa har fyra ljushållare också och det är inte stor skillnad när dessa är tända än bara lamporna

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.