Mat, näring och odling

Vattens hållbarhet

2016-12-29 15:09 #0 av: Huygens

På 1980-talet framkom uppgiften att chefen för ett av dom större vattenverken i Sverige inte drack det egna kommunala vattnet, utan bara drack mineralvatten från flaska. Orsaken var att vattenverkets egen tekniska personal upptäckt att mikroorganismer dog väldigt snabbt efter att ha hamnat i det "rena" kommunala vattnet från kran.

Och vatten är normalt sett inte sterilt. Så om man sparar undan kranvatten på plastdunk, hur länge förväntas det vattnet vara drickbart? Om vi antar att det är sommar och varmt?


Anmäl
2016-12-29 15:21 #1 av: Magrat

Jag vet inte svaret på din fråga, tyvärr. Däremot minns jag att jag själv, under tiden jag hade en ordentlig BOB, bytte vattnet i flaskorna ungefär var tredje dag. Vattnet i dunken var inte till för att drickas utan för tvätt och matlagning, det bytte jag ut en gång i veckan.

//  Leona

Anmäl
2016-12-29 15:27 #2 av: Halvdansken

Sparar du det så det inte står i solljus så kan du rotera det var 6e månad. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-12-29 15:28 #3 av: VildaVittra

"Orsaken var att vattenverkets egen tekniska personal upptäckt att mikroorganismer dog väldigt snabbt efter att ha hamnat i det "rena" kommunala vattnet från kran."

Va? Du skojar? Du menar väl inte att det reningen att vattnet ska göra exakt det som det är menat att göra? Stackars legionellabakterier. Ledsen

Far min var chef på ett stort statlig bolag, och han rekommenderade mig när jag flyttade hemifrån att anlita ett privat bolag istället. Betyder det att det statliga bolaget ville ta över mina hjärnsignaler? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-29 15:34 #4 av: Halvdansken

Googla "How long can you store water" så får du svar. Här tex. Eller här.
"You should also drain and refresh your water every 6 months. The water should be stored in a cool place, out of the sun."

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-12-29 15:38 #5 av: Huygens

#3 Du kanske missförstod mej?

När mikroorganismer dör i rent kranvatten kan det vara bevis för att det finns små mängder okända giftiga ämnen i vattnet efter att vattnet renats. Det kan uppstå om en industri uppströms släpper ut giftigt spillvatten som sedan tas in av vattenverk nedströms.

Rent kranvatten med naturlig förekomst av mineraler ska inte döda mikroorganismer.

#4 Då får jag tro på det, tack.


Anmäl
2016-12-29 15:47 #6 av: VildaVittra

#5 "När mikroorganismer dör i rent kranvatten kan det vara bevis för att det finns små mängder okända giftiga ämnen i vattnet efter att vattnet renats. "

Raring, vad sägs om att du går på ett studiebesök på ett vattenreningsverk? Det är just att ämnena man tillsätter är giftiga som just gör att virus, bakterier och parasiter dör. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-29 16:17 #7 av: tlover

Vi använder dunkarna för vattenförvaring till tvätt och liknande, dricksvatten tar vi ur kranen så länge det är tryck (vilket är extremt kort tid då vi har egen brunn och enplansvilla så vi tömmer systemet och förvarar det i kylen el matkällaren).

Vi har även klorin ståendes om vi behöver rena vattnet för att dricka (som även används till tex städ) och såklart kan vi göra upp eld för att rena det på så vis också (vilket jag skulle föredra om det skulle behövas).

Gården ligger också så till att vi kan dricka vattnet från sjöar och vattendrag i närheten om det skulle krisa eftersom det ligger så ensligt och högt över alla andra. (men vi skulle nog ändå koka, men i kris behövs det inte).

Vi preppar vatten för strömavbrott främst, vid längre avbrott eller liknande blir det ju såklart att ta vatten från naturliga källor i närheten (vi har inte fixat pump till vår djupborrade brunn än och ja, vi har perfekt vatten i brunnen, inget filter behövs)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.