Överlevnadskunskap

Kan du klara dig utan internet?

2016-12-30 11:37 #0 av: Ria74

Tänkte främst på alla som säger att skulle det värsta hända så kan dom alltid kolla upp recept på att baka bröd, instruktioner på att bygga diverse saker, instruktioner om hur man sätter fällor och annat på internet.

Kan du klara dig om internet inte fanns? Har du kunskapen att göra dessa saker eller äger du böcker du kan slå upp i?

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-12-30 11:50 #1 av: Leifsdotra

Gamla hederliga kokböcker finns, bl a en från 40-talet som de förra ägarna lämnade kvar i huset när vi köpte det. Recepten i den kokboken är superbra för att där utgår man från att maten lagas från grunden på ett annat sätt än i moderna kokböcker. "Tina en förpackning lax i 4-portionsbitar" finns t ex inte medSkrattar

Jag har deltagit i slakt och styckning av ett par olika djurarter, kan odla mina egna grödor och har rätt ok koll på ätbara bär i naturen. Svamp är det däremot dåligt med. Men vi har en äldre svampbok som borde dammas av!

När det gäller överlevnadskunskaper i övrigt sätter jag min tillit till min egen uppfinningsförmåga och framför allt min man som verkligen är tusenkonstnär på alla sätt. 

Anmäl
2016-12-30 11:51 #2 av: -Aida-

När jag gick i gymnasiet så släpa lärarna ut oss i skogen och lärde oss bygga ugnar, baka bröd och bygga vindskydd, de är kunskaper som fortfarande sitter kvar idag.
Om de värsta händer så finns kanske inte internet alls, de är något folk tar för givet att de alltid kommer finnas.
Jag har ett svagt minne av hur man sätter fällor men skulle behöva fräsha upp minnet på de.

Anmäl
2016-12-30 11:59 #3 av: Ria74

Matlagning är jag hyfsat bra på och har kvar min mormors handskrivna receptbok men allskönans recept så där känner jag mig säker.

Sticka, virka och sy olika kläder klarar jag och även att väva tyg om det behövs.

Odling är jag med hyfsad på så det klarar jag.

Snaror och fällor är jag däremot inte alls bra på utan skulle behöva läsa på mer.

Jag brukar kolla på loppisar efter intressanta böcker som tar upp lite olika praktiska ämnen.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-12-30 12:00 #4 av: VildaVittra

En av mina prepp är att samla kunskap. Antingen i skallen eller i bokform, det var helt ovärderligt när jag var utan internet i tre månader. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-30 12:14 #5 av: Aleya

Jag har en egen receptbok men lagar mycket ur huvudet.

Odla saker kan jag med. Jag kan grundläggande sjukvård om något skulle hända. (Där är det verkligen man tager vad man haver men kan även fixa koksalt om det skulle behövas och fria luftvägar om det skulle vara riktig kris, men helst skulle jag inte göra det men kan samt omläggning och dylikt)

Göra fällor kan jag inte men stycka kan jag genom jobbet.

Så internet är underskattat må jag säga. Jag litar på mina kunskaper som jag lärt mig.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-12-30 13:33 #6 av: Halvdansken

3 kokböcker, en är den danska "Frøken Jensens Kogebog" med gamla recept.
Skriver ut tips på papper och sätter i en pärm "SHTF". Odlar grönsaker och utökar varje år.

Men såhär i normalläge, så är jag starkt beroende av nätet. Söker information, FB, iFokus osv. Däremot inte av telefonen, den ringer jag med och sms-ar, men har ingen viktig information sparad där. Har också kalender, anteckningsblock, trädgårdslogg osv på papper. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-12-30 13:58 #7 av: Agafia

Jag har köpt mig en Överlevnadsbok , det räcker en bit för mig som är gammal patrullscout 😉

Anmäl
2016-12-30 14:03 #8 av: Aleya

I #5 skulle det stå överskattat. 😂 inte att internet är underskattat.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-12-30 15:02 #9 av: tlover

Vi älskar ju böcker så vi klarar oss, vi har allt från kokböcker från 30 talet, böcker om odling, djurhållning, slakt till hur man bygger vindkraftverk och gengasmotorer.

Vi har även viss erfernhet (vi vet tex hur man slår och hässjar hö) osv så på det sättet klarar vi oss.

Men min butik är ju enbart webbaserad så min inkomst hänger ju på internet istället

edit: #6 oj, jag har väl 50 kokböcker el så Skäms

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-12-30 15:34 #10 av: Em_

Kokböcker lider jag ingen brist på. Gillar att kolla överlevnadsprogram, ett och annat har jag nog snappat upp men det skulle bli mycket trial and error i början. 

Sen har jag den här boken Skrattar 
https://www.amazon.com/Zombie-Survival-Guide-Complete-Protection/dp/1400049628

Anmäl
2016-12-30 21:41 #11 av: jagga-ewe

Kokböcker finns det gott om. Baka bröd gör jag aldrig efter recept. Snaror finns gott om beskrivningar på i "Ashleys book of knots" som står i bokhyllan. (Refererades till i boken Sjöfartsnytt, som är MYCKET bättre än filmen...) Styckat kött har jag varit med o gjort långt innan jag hade hört talas om Internet.

Internet är vad man tar till när man inte har böcker tillgängliga.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2016-12-31 10:43 #12 av: aneri

Eftersom jag är pensionär så har jag stor glädje/nytta av internet. Alla mina hobbies har jag inskaffat kunskaper om från nätet.  Jag täljer fåglar och djurfigurer i trä och det finns ingen information på svenska eller i böcker om det. Mitt tecknande med grafit och färgpennor har jag även lärt mig via kurser och video på nätet. Att klara mig utan internet blir inte lätt.

Jag har en del kokböcker hemma men har aldrig behövt använda dem och kommer nog aldrig att göra det heller. Det enda som jag har haft användning av är hur man behandlar råvaror på bästa sätt.

När det gäller odling så har jag lång erfarenhet och kunde nog kalla mig "expert" för några år sedan. Men för något år sedan så sade kroppen ifrån när det gäller vegetabilier och även vegetabiliskt protein, så det finns ju ingen anledning numera att odla om jag inte kan äta det. Det är så orättvist men jag är ju tvungen att acceptera det. Ledsen

Men jag odlar massor av sallad, dill, persilja och det är så enkelt att alla klarar det.

Jag har fruktträd också men och har lärt mig hur man sköter dem, men  jag kan tyvärr inte äta frukten utan ger bort den.

Jag har funderat på att ha höns, jag lärde mig ju en hel del om fjäderfä när jag gick Blå Stjärnekurser, men kanske jag är för blödig för att klara avlivning m m av tuppkycklingar och äldre hönor.

Eftersom jag tidigare bodde i Tivededsskogarna och hade ett självhushåll med får, getter, hästar så har jag kunskaperna men utan den mark som krävs, lador  och alla dyra redskap så har jag ingen nytta av de kunskaperna längre. Självhushåll kräver mycket redskap och är inte billigt.

Jag funderar på snaror som några har skrivit om i tråden. Inte är det väl tillåtet att lägga ut snaror i Sverige?  I grupper på fb har jag dessutom sett att en del tränar att döda med slangbella. Kan det vara tillåtet?

Anmäl
2016-12-31 11:02 #13 av: KimE

Endast samer kan få tillstånd att snara ripor i Sverige. Riporna dör av blodstockning inte av strypning. Det går fort ca 20-30sekunder för dem att dö. Rekomenderar Gustaf Schröders jaktböcker , han levde i dalarna på 1800talet.

Anmäl
2016-12-31 12:23 #14 av: Calcifer

För min del, om internet skulle ha funnits men nu försvinner helt, så är det mer att hur fan betalar jag alla räkningar jag får direkt till min internetbank och således inte får en papperskopia av? Sen är det så att jag bor i en liten stad, med inte en enda vän här, alla mina vänner har jag enbart kontakt med via internet. Jag skulle bli totalt isolerad och förmodligen bli knäpp inom några månader.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-12-31 12:44 #15 av: tlover

#14 Där sa du något, många banker tar ju dessutom ut höga avgifter för att man ska kunna betala där, eller så kan man det inte alls

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-12-31 12:45 #16 av: Calcifer

#15 Ja det är ju så otroligt mycket sånt man gör via internet.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-12-31 13:42 #17 av: aneri

Ja det skulle ju inte  enbart inträffa personliga tragedier utan även samhälleliga. Vi får väl inte våra löner eller pensioner längre.  Börser rasar och pengar på bank kanske blir värdelösa. Kanske blir även kontanter värdelösa eller tvärtom?

Anmäl
2016-12-31 14:10 #18 av: Halvdansken

aneri - om nu samhället skulle braka samman, så tror jag att man till stor del struntar i vad som är tillåtet eller inte. Och då har du heller inte nåt internet.

Kontanter blir säkert värelösa, det blir byteshandel som gäller.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-12-31 14:13 #19 av: Calcifer

#18 Vid byteshandel skulle jag vara helt körd. Typ "hej, jag har ett glas från The Simpsons, köpte för 150:- för nio år sen, vad får jag för det?" Äger verkligen ingenting värdefullt. Min dator och min mobil är väl det dyraste jag har, men ingetdera skulle ge mig nåt speciellt bra...

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-12-31 14:20 #20 av: tlover

#18 Jag tror att kontanter kan fortsätta att vara värda något beroende på tex situationen det används och hur mycket som finns tillgängligt just där. Jag tror nog däremot att byteshandel kommer vara det främsta som används.

Kontanter har ju faktiskt använts väldigt länge

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-12-31 14:33 #21 av: VildaVittra

#19 Bunkra hårda karameller, vitaminer, salt , socker, ättika  och saker som kaffekvarnar och annat handvevat från loppis. Det är sånt folk slänger av idag och köper eldrivna istället. Bra bytesmaterial och det behöver inte vara dyrt i dagsläget, tänk på vad vi inte kan producera så lätt under exempelvis ett krig (sockerbetor kommer ju istället gå till att göra bränsle till motorer). 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-31 14:39 #22 av: Halvdansken

#20. Ja, det är givetvis beroende på situationen, hur allvarlig kris är det, kan man se en tidshorisont osv. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-12-31 14:58 #23 av: KimE

Kontanters värde bygger på det förtroende folk har till dem det kan snabbt raseras. Efter första världskriget fick tyskarna använda skottkärra till pengarna när de skulle köpa bröd.

Anmäl
2016-12-31 15:03 #24 av: Ria74

Brakar hela samhället ihop kommer pengar, elektronik och sådant som är statusprylsrstatusprylar idag att bli i stort sett värdelöst. Vad ska du med en dator till om det varken finns el eller internet.
Matvaror, medicin, tyg, knivar, yxor, grytor och tändstål däremot kommer att vara att få en hög status och vara sådant många vill byta till sig.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-12-31 15:54 #25 av: aneri

Det sistahalvåret har jag "elvägrat" (plastvägrat har jag ju gjort i tre år). Jag köper inget som kräver el längre och är ytterst aktsam om allt eldrivet som jag just nu äger så att jag inte behöver förnya.  Min julgransbelysning gick sönder och jag lyckades motstå att köpa nytt. Jag behöver en bänkslip till mina knivar och skölpar för täljning men söker nu efter en handdriven slipsten istället.  Elljusstakar kommer att göras om när ledlamporna  behöver bytas ut. Ficklampor ersätts med handdrivna när de blir obrukbara.   Men batterier fungerar ju fortfarande om de inte är laddbara. Tvättmaskin har jag faktiskt en handvevad som jag fick tag på när jag bodde i husvagn i 14 månader och de finns nog att köpa på Ebay eller Amazon.

Finns det någon hobby som man skulle kunna ägna sig åt som också skulle kunna vara samhällsnyttig eller som man skulle kunna bedriva byteshandel med?

Anmäl
2016-12-31 16:06 #26 av: Leifsdotra

Jag tror att vi skulle kunna fortsätta må gott vid byteshandel så länge jorden är brukbar och vi kan bo kvar. Lätt och ved säljer vi redan idag, och det kan lätt utökas relativt snabbt. Ägg från hönsen och så odlar vi grönsaker till viss del. Däremot skulle vi väl kanske behöva fundera på bättre vakthundar. De två vi har visar aldrig vaktbeteende så länge vi är hemma, på gott och ont.

Anmäl
2016-12-31 19:52 #27 av: Halvdansken

Jag vill ha en handdriven köttkvarn, letar på loppisar. Vet att man kan köpa på nätet, men attans vad de är dyra...

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-12-31 20:41 #28 av: Devya

Jag klarade mig utan internet i tre månader så varför inte. Recept finns nedskrivna i min receptbok plus att vi har en massa kokböcker här hemma. 

Anmäl
2016-12-31 20:48 #29 av: VildaVittra

#27 Typ en sån här: https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttkvarn

De dyker ju upp titt som tätt på loppisar i Sverige, tyvärr bor jag inte i Västsverige så kan inte hålla utkik efter en åt dig (portot skulle vara mördande, då de väger en del). 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-01-01 02:55 #30 av: Halvdansken

#29. Exakt en sån. Det dyker säkert upp en.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-15 23:48 #31 av: lordgortor

Att reda sig utan internet är ingen konst. Det gäller bara att tömma bankkontona innan det kärvar till sig på allvar.

Anmäl
2017-03-16 15:25 #32 av: Helena89

Att klara sig utan internet känns inte som något konstigt om samhället rasar. Dock kan det vara svårare att klara sig utan internet som samhället är idag, fast det går rätt bra det med förutom dilemmat med räkningar då. 

Det sista jag skulle oroa mig över är kokböcker, laga mat gör jag varje dag utan att kika i mina kokböcker som jag iof har en del av. Dom används dock ibland som inspirationskälla när idéerna tryter. 

Det här med att tillverka fällor (och veta vilken typ av fälla som lämpar sig för vilket djur och hur man placerar osv) och att jaga är min sambo en fena på, han är även duktig på slakt och styckning. Detta är ju något vi tillsammans praktiserar varje år. 

Vi har båda bra baskunskaper och vi har även en del kompletterande böcker. Jag ser inte internet som oumbärligt för överlevnad, men däremot är jag väldigt beroende av det i dagsläget och då mest som underhållning och kontakt med vänner.

Anmäl
2017-03-24 21:07 #33 av: JonasDuregard

Jag skulle bygga ett nytt internet istället. 

#24 "Vad ska du med en dator till om det varken finns el eller internet."

Hur skulle el försvinna helt menar du? Elektricitet är liksom en oundviklig del av universum och det finns många enkla sätt att generera el, även om de kanske inte skulle räcka till allt vi använder el till idag (använd en cykeldynamo vet jag Glad, du får trampa ett tag för att jobba ihop till en timmes skärmtid).

Jag tror du har helt fel, och om det verkligen skulle bli en "apokalyps" skulle fungerande elektronik vara väldigt värdefull. Att människor helt skulle lägga sådana moderniteter bakom sig i någon slags kris betraktar jag som väldigt orealistiskt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-03-24 21:35 #34 av: tlover

#33 Jag tror att det kommer att variera otroligt, på vissa ställen kommer teknik användas som ett viktigt verktyg och därför värderas, då kommer den såklart finnas i varierande mängd. På vissa ställen kommer den att vara mer eller mindre överflödig (förmodligen på mindre befolkningstäta områden)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-25 08:19 #35 av: Helena89

#33 Men om elen slås ut så är det ju ändå bara några få människor i samhället som kommer att kunna generera ström. Tex om man har ett vindkraftverk, solceller, bensin/dieselverk eller dyl. Det kommer innebär att det inte finns något internet. Så även om du kan få igång din egna dator så kommer det ju inte finnas så mycket att göra med den. Och det kommer innebära att det inte är så många andra människor som är intresserade av att köpa din dator heller, om dom inte kan driva den för att dom själva inte kan generera ström och även om dom kunnat det så vad ska dom använda din dator till? Alltså kommer den att bli värdelös/mindre värd fram tills samhället börjar byggas upp igen och elen fungerar igen. Eller tänker jag galet? 

Anmäl
2017-03-25 08:59 #36 av: JonasDuregard

#35 "Men om elen slås ut så är det ju ändå bara några få människor i samhället som kommer att kunna generera ström."

Det beror helt på hur strömmen slogs ut i det här hypotetiska scenariot. Har ALLA vind och vattenkraftverk slagits ut? Jag tror hur som helst det är fler än du tror. Alla bilar innehåller till exempel en generator, och det finns många människor I Sverige som vet hur man gör praktisk nytta av en sådan. 

"Det kommer innebär att det inte finns något internet."

Eller så kommer det finnas. Det är ganska motståndskraftigt. Det kommer hur som helst finnas kopparkablar och fiber kors och tvärs genom landet, så har man mer än en fungerande dator är det enkelt att åstadkomma nätverkskommunikation. 

"Så även om du kan få igång din egna dator så kommer det ju inte finnas så mycket att göra med den."

En dator fyller en hel del andra syften än kommunikation. Allt från att spela spel till att skriva dokument eller utföra invecklade beräkningar. 

"Alltså kommer den att bli värdelös/mindre värd fram tills samhället börjar byggas upp igen och elen fungerar igen. Eller tänker jag galet? "

Kanske att du underskattar hur snabbt samhället skulle börja bygga upp elproduktion. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-03-25 13:24 #37 av: VildaVittra

#36 Är verkligen du så naiv? Eller handlar det om att säga emot så mycket som möjligt som det oftast är med dig? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-03-25 13:38 #38 av: tlover

Problemet är väl att det inte finns något klart scenario i #0 så alla tolkar det olika gällande vilken situation det är.

Är det ett längre strömavbrott skapat av en storm så kommer det nog inte följa så mycket större problem (visst dödsfall och brott kommer att öka men det är alltså tillfälligt). Är det en "zombieapocalyps" så kan internet kanske vara något att glömma. För att ta två helt skilda förslag till varför internet/strömmen är nere

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-25 14:26 #39 av: JonasDuregard

#37 Jag vet inte vad av det jag skrev som fick dig att gå i taket så, men inget av det var menat som en förolämpning mot dig eller att "säga emot" för sakens skull. 

Är det något särskilt av det jag skrev som du inte håller med om? I så fall kan vi kanske diskutera den saken utan att kasta ur oss en massa förolämpningar.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-03-25 15:09 #40 av: VildaVittra

#39 Jag vet redan att du inte vet mycket om det du skriver. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-03-25 16:32 #41 av: JonasDuregard

#40 Ifall du vet mer, vill du berätta hur det ligger till?

Jag kan en hel del om datorer och Internet. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-03-25 16:44 #42 av: VildaVittra

#41 Och så bevisar du det jag skriver. Skrattar

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-03-25 17:13 #43 av: JonasDuregard

#42 Så du vill inte berätta hur det egentligen ligger till alltså? Du hoppar in och strör förolämpningar runt dig och säger att andra har fel, men vill inte förklara på vilket sätt eller berätta vad som i så fall är rätt? 

Du är säkert bra på mycket du, men den här diskussionsgrejen kan du slipa lite på. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-03-26 11:32 #44 av: lordgortor

Varför betraktas internet som oumbärligt? Förr då det inte fanns något internet fungerade samhället ändå. Internets huvudsakliga betydelse är att gemena man kan sköta sin ekonomi hemifrån. I övrigt är nyttan begränsad till underhållning och eventuellt förmedling av (skräp-) prylar.

Anmäl
2017-03-26 11:40 #45 av: JonasDuregard

#44 "Varför betraktas internet som oumbärligt? Förr då det inte fanns något internet fungerade samhället ändå."

Så kan man säga om allt från böcker till kylskåp. Samhället fungerade en gång i tiden utan, men det fungerar bättre med. 

"Internets huvudsakliga betydelse är att gemena man kan sköta sin ekonomi hemifrån."

Det är snarare en av väldigt många betydelser. Att vi har den här diskussionen är ett annat exempel på saker Internet ger oss. Att hitta information är en annan ganska viktig aspekt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-03-26 12:03 #46 av: tlover

#44 Med tanke på att det knappt ens går att sköta sin ekonomi från banken numer så är väl även den "lilla del" med ekonomin viktig.

Sen så är ju internet oumbärligt på många andra sätt tex försvaret (det är ju militären som kom på internet), samhällsservice (många saker går endast att sköta via internet numer eller är extremt svårt att sköta pappersvägen), utbildning, jobb (hur många jobb är inte numer beroende av nätet?) etc etc

Det är mer än bara att sköta privatekonomi som internet finns till för

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-26 15:15 #47 av: lordgortor

Frågan var väl: Kan du klara dig utan internet?

Då är saken klar, det kan jag. Jag har inte med försvaret att göra och i mina ärenden med myndigheterna använder jag telefon eller brev. Fungerar alltid. Något jobb i vanlig mening har jag inte så där klarar jag mig utan internet. För övrigt är bankaffärer något som inte brådskar, det gäller att ha kontanter.

Anmäl
2017-03-26 15:29 #48 av: tlover

#47 Fast du frågade varför det är oumbärligt och jag gav några exempel mer än sin privatekonomi och att handla på nätet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-26 15:39 #49 av: lordgortor

Och mitt svar var att internet inte är oumbärligt för mig. Och omigen, var inte frågan: Kan du klara dig utan internet?

Anmäl
2017-03-26 15:43 #50 av: tlover

#49 Jag menade att jag svarade på din följdfråga ("Varför betraktas internet som oumbärligt?")

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-26 18:52 #51 av: Halvdansken

Om nu SHTF på riktigt, vi pratar zombieapokalypsen där samhället som vi känner det har brakat samman, så är nog internet och webbank det minsta problemet. 

Om man pratar om mindre katastrofer, så kan man slå ut elnätet relativt enkelt med ett par bomber i olika ställverk och centraler. Då mörkläggs Sverige snabbt.   Vet inte om #36 tror att vi alla har varsin ledning från kraftverken hem i stugan?  Se bara vad som händer vid oväder, om ett träd, eller snö faller ner över ledningarna.
Att sen militär o sjukvård har backuper (hoppas jag) hjälper inte oss vanliga.

Två veckor utan el - speciellt på vintern, och i städerna -  så har vi upplopp och säkert mord också på gatorna. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-26 19:49 #52 av: tlover

#51 Lite ot men "Att sen militär o sjukvård har backuper (hoppas jag) hjälper inte oss vanliga."

Var det inte för nått år sen alla journaler på en vårdcentral försvann eftersom dom inte hade backup? Detta gällde däremot backup när det gäller datorn inte backup el om jag minns rätt.

Men jag kan minnas helt fel också

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-26 22:36 #53 av: lordgortor

Internet är inte oumbärligt. Allt går att lösa utan "nätet". Jag kan klara mig alldeles utmärkt utan. Fortfarande är mitt svar relaterat till ursprungsfrågan.

Anmäl
2017-03-28 02:39 #54 av: annia1

Vet inte vad den här tråden egentligen handlar om.  Läser jag #0 så handlar det om internet, men läser jag tråden så handlar det mycket om att samhället brakar samman och det är ju två olika saker. 

I #0 står frågan om man äger böcker. Man behöver inte äga nån bok överhuvudtaget för det finns bibliotek på de flesta orter.

När det gäller om internet försvinner. Nåt som flera tar upp är banken/räkningar, men det skulle inte vara nå problem om internet försvinner. 

Man kan fortfarande betala räkningar på banker, det som man inte kan göra på banker idag är att ta ut- sätta in pengar, men betala räkningar det dras ju direkt från kontot så man behöver ju inga pengar då. Det som ev kan vara problem är att banker lagt ner sina kontor på många orter så det inte ens finns nån bank, men om internet skulle försvinna så är jag rätt säker på att de flesta banker skulle ordna filialer igen på olika ställen eftersom dom inte vill förlora sina kunder.

En annan sak som man kan se som problem att betala på banken är att de tar rätt höga avgifter idag, men om internet skulle försvinna så är jag säker på att de avgifterna skulle försvinna. Endera skulle bankerna själva ta bort dom annars skulle nog regeringen sätta stopp för det för är vi tvungna att betala räkningar på det gamla sättet så är det att betraktas som en samhällsservice, dessutom så skulle det kunna bli ett sätt för banker att dra till sig kunder att ta bort avgiften.

Sen finns det ytterligare två sätt att betala räkningar. Vet inte vad det heter på olika banker, men på swedbank heter det sparbanksgiro, man fyller i en liten papperslapp med uppgifter och postar, kostar runt 400 kr per år om jag kommer ihåg rätt. Sen finns även telefonbank, det är väl dyrare, men vet inte hur mycket. Så att betala räkningar skulle inte vara nå problem.

Det finns en invändning till att betala räkningar oavsett sätt, det är att finns inte internet så kan inte bankerna föra över pengar till företag man betalat till. Jo dom får gå tillbaka till det gamla sättet att skicka över papper på att företaget fått in pengar och sen får de se till att resp bank får in pengar. Kanske via tex postväxlar.

En sak som togs upp att man får e-faktura direkt till internetbanken. Skulle internet försvinna så skulle företagen börja skicka ut vanliga pappersfakturor igen. För de vill ju ha betalt.

När det gäller att få lön/pension det skulle man fortfarande få, det enda är ju att företag/försäkringskassan får börja skicka pappersuppgifter till bankerna igen.  Och vi får hämta ut pengar på banken (eller ev i bankomat) igen så vi får ut kontanter.

Så att betala räkningar och få lön det skulle funka även om internet försvann. 

För min personliga del så skulle jag utan tvekan klara mig utan internet. Skulle ta mig ca 1 vecka att ställa om och det är ungefär den tid det tar för att få hem sparbanksgiroblanketter. 

Det som i grunden skiljer att ha internet eller inte är att saker tar lite längre tid utan internet. Utan internet så får man använda det gamla sättet med att skicka vanliga brev och ringa till personer. Och jo sen att man får handla sina saker närmare hemmet istället för att beställa på nätet.

En sak som nog skulle vara en fördel om internet försvann. Vi skulle sannolikt få tillbaka en del affärer i samhällen för det är ju många som fått slå igen tack vare att vi handlar via nätet idag.

En nackdel med att internet försvinner. Är väl att det skulle bli fler affärer (och banker) som blir rånade igen för de kommer ju då ha mer kontanter igen.

Jag kan bara komma på en grupp som internet är oumbärligt för. Det är företag som enbart finns på nätet, de lär gå i konkurs.

Är väl så att för yngre som på det stora hela helt är uppväxta med internet för dom skulle det nog ta lite längre tid att ställa om från att ha internet. 

Anmäl
2017-03-28 04:40 #55 av: Halvdansken

#54. Eftersom det här är Prepping i Fokus, så utgår de flesta av diskussionerna från att det sker/har skett en större kris i samhället, så tråden är inte så förvirrad som du kanske uppfattade den.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-28 06:46 #56 av: tlover

#54 då många ebutiker startat upp just för att byn är döende eller många fysiska butiker som också har ebutik för att det lokala utbudet inte räcker till så vet jag inte om det skulle bli bättre lokalt på små ställen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-28 07:04 #57 av: tlover

Dessutom även om internet skulle försvinna utan att elen eller samhället skulle försvinna först så skulle ett försvinnande internet ge rejäla efterdyningar på minst ekonomin, säker även brott (minst)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-28 07:19 #58 av: tlover

Frågan är skulle inte försvinnande av internet ge en rejäl kris? 

Det som mins skulle hända är ju

Mängder av människor utan jobb (och därför utan hem i förlängingen)
Så skulle ekonomin falla efter med några månader för att folk inte skulle kunna betala sina räkningar och dom som väl kommer på att betala det på de få bankkontor som är kvar så kommer bankerna ha ett tag då bankerna inte hunnit med omställningen så att dom skulle hamna i skuld pga detta.
Folk skulle inte kunna handla med kort (som oftast går via nätet numer) så många skulle gå hungriga eller börja stjäla de få kontanter som finns ute i samhället.
Börsen skulle krascha
Folk skulle dö pga telefoner, akutlarm osv som inte går fram
Folk skulle pga den ekonomiska situationen m.m börja begå brott 
etc

Det är liksom inget "bara" med internet längre

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-28 10:50 #59 av: lordgortor

Frågan var: Kan du klara dig utan internet? En fråga för individen.Alltså personligen ,ja, alldeles utmärkt. En ska som skulle bli bättre är att internetbaserade bedrägerier försvinner.

Anmäl
2017-03-28 10:52 #60 av: tlover

#59 Även om det är riktat till individen så påverkas man ju av omvärlden också, eller hur?

Skulle du kunna handla utan kort, swish osv? Även kortbetalning går numer på internet. 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-28 14:18 #61 av: annia1

Halvdansken visserligen är det prepping, men tittar jag i #0 så handlar den om internet.

tlover du tar upp massvis med saker som skulle hända, men tror inte mycket av det faktiskt skulle hända. 

Skulle internet försvinna så tar det bara nån/några dar innan bankerna har återgått helt till det gamla systemet. För det är fortfarande så idag att man kan betala räkningar på banken så det är inget som dom måste lära sig. Likaså gäller pengahanteringen, de flesta banker har fortfarande sina bankvalv så det tar bara nån dag innan dom har kontanter hemma så folk kan hämta ut pengar. Och jag är övertygad om att det skulle gå ut meddelande både i radio, tv och tidningar att man får börja gå till banken igen. Så folk skulle både kunna betala räkningar och handla som vanligt.
De som ev skulle få problem med att handla är väl dom som brukar handla på kredit istället för att använda kontantdelen på kortet. Alltså att dom inte har så mycket pengar på kontot att dom kan ta ut pengar.

Och jag tror nog att de flesta människor tänker på banken rätt snabbt om dom inte kan använda sitt kort i affären. För redan idag så kan det ju strula med kort att man inte kan betala så man får gå till bankomaten.
Det enda som kan bli visst problem är om det inte finns nån bank på orten utan man får åka till annan ort för att besöka banken, Men jag tror att de flesta banker rätt snabbt hyr lokal så att dom se till att deras kunder får pengar. Det ligger i deras eget intresse.

Om det mot förmodan drar ut på tiden för banken att få till allt så skulle jag tro att många affärer ( i alla fall de lokala mataffärerna) skulle låta kunder skriva upp och att man får gå dit och betala när allt börjar funka som det ska.  

Varför skulle börsen krascha för att internet lägger av. Man går tillbaka till det gamla systemet med att använda telefon och det finns sidor på tex text-tv där börsen uppdateras så man får uppgifter om vilken kurs som gäller. Så enda är att man inte får riktigt riktigt uppdaterade uppgifter, men köpa/sälja kan man göra ändå. 

När det gäller akutlarm via telefon. De flesta akutlarm som finns, än så länge går via fasta telefon och den påverkas vad jag vet inte av internet. 

Sen vet jag inte vilka massa jobb som skulle försvinna. De flesta jobb jag kan komma på nu är manuella jobb. Så du får gärna ge exempel på vilka jobb som skulle försvinna bara för att internet försvinner. 

Om man bortser för gruppen företag som enbart har sitt på nätet så det som finns på nätet är sånt som finns (manuellt) i samhället så internet är inte ett måste för nån. Det är bara det att man får göra på lite annorlunda sätt än man är van.

Anmäl
2017-03-28 15:07 #62 av: tlover

#61 Börsen reagerar på saker som anses osäkra, tex ökad risk för krig kan få den att gå ner, att tiotusentals förlorar jobbet är en osäkerhetsfaktor, även försvaret är beroende av internet så är är en extra säkerhetsfaktor och alla andra saker jag nämnde i mina inlägg.

Den största arbetsgivaren i Sverige har jag för mig är småföretagare som anställer. Många av dessa är numer internetbaserade tex finns det marknadsförings firmor som bara satsar på internet (knappt något satsas numer i gammelmedia när det gäller marknadsföring), virtuella assistenter, e-handelsföretag, butiker som kompletterar sin inkomst via internet, hantverkare, e-kurs föreläsare, appar etc etc. Majoriteten av de jobb jag sökte förre veckan var på ett eller annat sett beroende av internet.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-28 15:36 #63 av: Helena89

#54 Du utgår ju också ifrån att internet försvinner på samhällsnivå. Men det sägs ju inte heller något om det i TS utan det kan lika gärna handla om att jag som individ inte längre har internet. Och det bryr sig inte staten om att ta bort några avgifter för. 

Anmäl
2017-03-28 17:18 #64 av: annia1

tlover ja börsen kan gå ner, vilket den gjort då och då, även rätt kraftiga nergångar, men det är långt ifrån att den kraschar. Och den brukar alltid återhämta sig rätt snabbt när man vet hur läget faktiskt är.

Att försvaret skulle vara helt beroende av internet håller jag för uteslutet då det skulle vara fara för rikets säkerhet. För det är relativt enkelt att slå ut internetförbindelser. Även om inte försvaret har drabbats av det än vad jag vet så sker det så kallade ddos attacker som slår ut internet för vissa så om försvaret inte klarar sig utan internet då blir då jag mörkrädd.

När det gäller företag så har jag redan skrivit att de företag som bara finns på nätet kommer gå i konkurs. Så visst finns det företag som går åt skogen, men knappast att det påverkar samhället i stor grad som du verkar tro.

När det gäller internet för enskilda individer så klarar man sig utan internet, man får bara göra på lite annorlunda sätt. När det gäller samhället, om internet försvinner för alla så blir det lite störningar i början, men sen återgår det till det gamla sättet som man använde innan. 

Anmäl
2017-03-28 17:18 #65 av: annia1

Helena89 jag har utgått ifrån vad andra skriver. När det gäller bankavgiften på räkningar så är jag rätt säker på att regeringen skulle se till att den försvinner om vi själva inte längre kan betala räkningarna på nätet. För det skulle människor kräva och skulle inte sittande regering göra nåt så skulle de bli utbytta mot det parti som lovar ta bort det vid nästa val.

Anmäl
2017-03-28 17:39 #66 av: tlover

#64 du verkar helt klart underskatta i vilken grad internet finns och numer behövs i samhället

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-28 17:45 #67 av: tlover

Tillägg till vad som skulle påverkas, varorna i butiken skulle försvinna, iallafall tillfälligt. Då de flesta varor beställs på nätet många av mina grossister finns enbart på nätet faktiskt.

Det kan bli problematiskt då varorna i mataffären räcker en vecka max

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-28 19:10 #68 av: zimm

#67 Kan ju ta längre innan matbutikerna får lite mat och dylikt till butiken. Jag tänker att dom flesta leverantörer är vana att få beställning via internet. Då blir det problematiskt för dom också.

Medarbetare på

Star Wars

Anmäl
2017-03-28 20:48 #69 av: annia1

tlover nej jag underskattar inte internet. Internet är lätt, smidigt o praktiskt, man kan göra saker i realtid. Men man klarar sig alldeles utmärkt utan internet.

650 000 har inte internet, lägg därtill 200 000 som har tillgång till internet, men inte använder. Så det är ca 850 000 som inte använder internet. Det om nåt visar väl att man faktiskt klarar sig utan.

Går man tillbaka innan affärer började sköta sina inköp via internet så fanns det varor i affärerna på precis samma sätt som idag. Beroende på storlek på företag. Så endera så ringde företag in sin order eller så skickade man ett fax. Och att göra saker via telefon eller fax går i stort sett lika snabbt som internet. Så det enda som krävs är att affärer håller mer koll på sina varor plus lite mer planering/framförhållning från företagets sida. Transporttiden tills affären fick sina varor var detsamma som idag. Och även idag med internetbeställning så kan det vara slut på vissa varor ibland. Så internet är ingen garanti för att affärer har varor hela tiden.

Hur tror du att samhället fungerade innan man började göra saker över internet. Det fungerade faktiskt på precis samma sätt som idag. Enda är att vissa saker kunde ta några dar extra i anspråk. 

Och jag har redan sagt ett par gånger att dom företag som endast finns på nätet får problem, men de andra klarar sig.

Anmäl
2017-03-28 21:04 #70 av: tlover

#69 Bara för att det fungerade innan så betyder inte det att det kommer att göra det igen eller att man (gemensamt) vill det.

Övergången från internet skulle vara brutal, för alla eftersom det är invävd i just allt

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-29 03:42 #71 av: annia1

Post, fax och telefon fungerar utmärkt idag och det är det företag använder de gånger internet krånglar, så varför det inte skulle fungera om vi helt blev utan internet begriper inte jag.

Sen rubriken på tråden är ju. "Kan du klara dig utan internet?". Svaret på den frågan är ja. Sen om man vill eller inte spelar ju inte nån roll, försvinner internet så har man inget annat val än att gå över till annat som fungerar.

Anmäl
2017-03-29 03:48 #72 av: Halvdansken

#69. Det finns inga manuella rutiner att falla tillbaka på om nätet går ner. Det blir kaos, och kommer säkert att ta månader att få samhället att fungera "som förr".  Du kan inte ta ut pengar på bankomater, kolla konto, få lön osv. Internet är inte bara en "visa hemsidor" funktion, det är en transportfunktion för massor av transaktioner världen runt, och också internt inom företag, det man kallar Webservices.  
Vi är starkt beroende av internet, mycket, mycket mer än folk tror. Tänk bara på att företag placerar mer och mer av sin data i "cloud", dvs stora firmor som hyr ut lagringsplats och datorkraft (Amazon är en av de största). 
Massor av telefoni är Voip - Voice over IP, dvs via nätet. Firmor har inte resurser att hantera att folk plötsligt börjar ringa (eller faxa - vem har fax nuförtiden?) in beställningar. 

Du skriver i ett tidigare inlägg "Skulle internet försvinna så skulle företagen börja skicka ut vanliga pappersfakturor igen. För de vill ju ha betalt.

När det gäller att få lön/pension det skulle man fortfarande få, det enda är ju att företag/försäkringskassan får börja skicka pappersuppgifter till bankerna igen.  Och vi får hämta ut pengar på banken (eller ev i bankomat) igen så vi får ut kontanter."

Hur ska de veta din adress, hur mycket du har på kontot? Vem ska skriva fakturorna, det finns det inte personal till, hur ska du kunna ta ut pengar på en bankomat, när bankomaterna inte kan prata med din bank? Hur ska man skicka pengar från din bank till ditt lönekonto, eller din pension? 


Om firmorna inte får kontakt med sin data vet de ingenting om vad som händer.  Mycket är automatiserat, och kunskapen gömd och glömd i gamla program som man inte kan hämta tillbaka.  Vilket redan är ett problem.

Så, nä, om nätet brakar ihop, så får vi stora problem.  Köp några extra konserver.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-29 04:22 #73 av: annia1

Halvdansken vem är det som behöver veta min adress. Alla företag jag har kontrakt med oavsett slag vet min adress, likaså gällande alla myndigheter vet så vem mer behöver veta min adress.

När det gäller fakturor så kan du idag välja om du vill ha e-faktura eller vanlig åtminstone gäller det då alla mina räkningar. Så företag som skickar e-fakturor till vissa får börja skicka vanliga till alla. Och själva utskriften borde inte vara nåt problem för det ligger i program i datorn. Det är ju sånt som personal gör redan idag så varför skulle det bli ett problem om internet försvinner. För det krävs ju inte internet till utan det ligger i datorn.  Sen skrivs ut och läggs i kuvert och postas och jag vet inte annat än att det görs manuellt.

När det gäller uttag från bankomat så skrev jag det inom parentes. För det går inte överallt, däremot så kan min bank ta kopia på sitt system och sätta in i den bankomat som finns närmast dom (efter ev mindre ombyggnad) och på det viset kan man ta ut pengar på åtminstone en bankomat. 

När det gäller att företag och tex försäkringskassan ska se till att människor får in pengar på sina konton så får de använda postväxel och skicka till olika ställen/banker (då sannolikt via säkerhetsbil) och på det sättet så får man sina pengar på sitt konto. Alternativt så får de börja igen med att skicka ut såna där utbetalningsavier som man får lösa in på banken.

När banken fått postväxel plus uppgifter på vilka som ska ha pengar så för banken över det till de olika konton.

Visst behövs det mer personal på olika ställen, men det är väl en "smäll" som man får ta.

När det gäller glömd kunskap, man får väl ta in pensionärer som hjälper till att lära upp de som inte kan. 

När det gäller fax så tror jag nog att rätt många företag fortfarande har det, just för att internet kan krångla redan idag och de måste de kunna sköta sina affärer även vid såna tillfällen.

Anmäl
2017-03-29 07:02 #74 av: tlover

#73 och hur många företag har fysiska listor på kunder och deras adress? Eller ens på datorn? Jag har inte det, jag har det på mitt webbhandelssystem som är ett nätbaserat system.

Hur ska postäxeln m.m. fungera över en natt? Det kommer ju inte ens finnas nog med kontanter för att det ska fungera! Vem ska betala för alla ombyggnationer och nya system som behövs? Staten? Gapskrattar

Var ska pengarna in som behövs för allt extra material och arbetskraft? Tid är pengar och många företag har inte så stora marginaler som skulle behövas för att gå tillbaka till innan internet. Även utan en börs krasch.

Vad ska förhindra börsen från att krascha? Vilket kommer att ge mer osäkerhet? Hur gör vi med journaler och liknande som ligger på etern? 

Annars säger jag bara what #72 said

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-29 09:25 #75 av: Ria74

Problemet som jag ser det är att så mycket är datoriserat idag. Skulle något hända så vi inte kommer åt det som lagras på datorer slås mycket ut.

Inte minst när det gäller pengar, vår lön går in på ett konto. Fungerar inte datorn får vi ju inga pengar. Vi kan ju inte heller ta ut våra pengar eftersom allt finns i datorer. Det hjälper ju inte att gå in på en bank eftersom vi inte längre har en bankbok som förr där det skrevs manuellt hur mycket pengar vi hade.

Affärer kommer inte att få hem varor, vi kan inte handla eftersom affären inte kan ta betalt. Allt sköts via datorer. Våra recept på apoteken försvinner, idag är det mindre vanligt med pappersrecept även om det fortfarande existerar till en viss del.

Slår man ut internet och el försvinner väldigt många saker vi tar för givna idag och som vi kanske inte ens tänker på.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2017-03-29 13:35 #76 av: Halvdansken

#73. "Och själva utskriften borde inte vara nåt problem för det ligger i program i datorn. "
Nej det gör det inte. Jo kanske på din lilla hemmamaskin, men stora företag (banker,försäkringar, kommuner osv) printar inte själva, det görs centralt hos andra firmor (Strålfors är en sån), eller egna printcentraler och sänds ut därifrån. Så om nätet ligger nere kan man inte skicka nåt till print.
En liten lokal skrivbordsprinter kan inte hantera ett par miljoner försändelser, dessutom har centralerna specialsystem för att hantera utskrifter, olika koder för innehåll i utskicken osv som firmorna inte har, så de vet helt enkelt inte vad som ska stå i breven. Allt sånt här sker automatiskt, oftast på nätterna (kallas för batchjobb).  (Det var lite rörigt, men svårt att förklara så här kort).

"För det går inte överallt, däremot så kan min bank ta kopia på sitt system och sätta in i den bankomat som finns närmast dom " Vad menar du med det? Hur skulle det fungera? Kopia på vilket system? 

Jag tror inte du har riktig koll på hur det här hänger samma, som #75 så riktigt säger så har vi blivit nästintill helt beroende av datorer och olika nät (det finns givetvis fler kommunikationsvägar än internet, men det är störst). 
Vsst kan en bank FTPa (File Transport Protocol - ett sätt att sända data) lönelistor till sin princentral, men det kommer säkert att uppstå andra problem eftersom det ändå skickas via ett nät, inte fysiskt. "Förr i tiden"  skickade man en tejprulle, som monterades på en printer som skrev brev/fakturor från den. Det var aningen mer katastrofsäkert.  Men så är det inte längre.

Jag har jobbat i IT-branschen sen 1980 och vet vilken röra det blir om kommunikationen bryter ner nånstans. Och det finns inga manuella back-uper som "nu använder vi postväxlar". 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-29 23:22 #77 av: annia1

Nu undrar jag återigen vad den här tråden handlar om. Handlar den om att internet försvinner eller att datorer kraschar för det är två olika saker.

Om mitt internet försvinner så alla program på datorn fungera alldeles utmärkt i alla fall. Och jag kan göra det jag brukar göra. Enda är att jag inte kommer ut på nätet.

Om däremot dator kraschar så är det nåt annat. Jag har backup på systemet så jag återställa det och jag har allt jag ser som viktigt som tex bilder och dokument kopierat till externa minnen så jag inte förlorar sånt vid en krasch. 
Om jag inte hade backup/kopior så blir det krångligare. Beroende på varför det kraschat, så får jag köpa nytt system eller den del som gått sönder. Sen får jag plocka ur hårddisken och plugga in den i en annan dator och se om jag kan komma åt dokument och bilder. Är det själva hårddisken som gått sönder så får jag inte tillbaka bilder/dokument. 

Så skilj på internet och dator. Internet kan man klara sig utan, men kraschar alla datorer så slås hela samhället ut och då är inte bara svåra problem utan då står vi helt utan allt vad samhällsservice heter.

Jag utgår ifrån att företag naturligtvis har backup på allt som dom anser viktigt och att det ligger på annat ställe än nätet. Att bara ha sina uppgifter på nätet är idiotiskt. För tittar man på nätet som det är redan idag så är det inte säkert. Det som ligger på nätet kan redan idag raderas så backup är ett måste om företagen vill att dom ska fungera. Har dom uppgifterna bara på nätet så kan de gå i konkurs över en natt och det redan idag. Så har dom bara uppgifter på nätet så får dom skylla sig själva.

Dom saker jag nämnt bla telefon, fax, brev/post, postväxel och utbetalningsavier och betala räkningar på tex banken allt sånt används/görs ute i samhället idag så det är inget som måste införas eller återinföras för det används idag.

Jag skrev om affärer längre upp. Affärerna kommer kunna beställa sina varor och vi kommer kunna handla. 

När det gäller postväxeln så förstår jag inte det som står att det inte kommer finnas tillräckligt med kontanter för att det ska fungera. En postväxel är en bit papper som man får på banken och sen ger man den till en person som i sin tur tar den  till banken och dom sätter in den angivna summan på konto. Så krävs inga kontanter för att använda postväxel. Och postväxel är en av de saker som faktiskt används i olika sammanhang idag.

När det gäller journaler så förstår jag inte varför det tas upp. Jag som person har ingen nytta av att ha tillgång till den. Vet inte hur det idag, men det har varit så förut att olika vårdinrättningar inte har tillgång till varandras journaler utan de har legat lokalt på varje ställe. Det är en av de få saker som jag tyckt att dom borde kunna komma åt oavsett vilket vårdställe jag besökt. Det har väl börjat ändrats de senaste året att de kan komma åt, men det är faktiskt bara de senaste åren. Så det räcker med läkare på den vårdinrättning jag besöker kommer åt min journal på samma sätt som det varit förut. 

När det gäller kontanter generellt, ja det kommer bli nån vecka som det kommer bli dåligt med kontanter, men jag skulle tro att riksbanken sett till att på ca 1 vecka så har de tryckt upp tillräckligt med pengar och sett till att de kommit ut till bankerna. 

Jag skrev tidigare att internet är lätt, smidigt och praktiskt eftersom man kan göra saker i realtid. Att göra samma sak manuellt går, men det tar lite längre tid.

Internet är i huvudsak en kommunikationsväg som man gör i realtid. Men den kommunikationen kan man faktiskt göra med post, telefon eller fax. Enda är att det tar lite längre tid.

Så är det bara internet som försvinner så visst blir det en del störningar i samhället under en kortare tid, för privatpersoner är det väl då främst det med att få ut kontanter, men på det stora hela så kommer saker fungera på samma sätt som idag. För företagen har sitt i sina datorer (eller ska i alla fall ha det där) så de kommer kunna fortsätta med verksamheten på i stort sett samma sätt. Det är bara att man måste tänka lite annorlunda, ha framförhållning. Om nån ska nåt ett visst datum så får man se till att lägga det i postlådan några dar i förväg. 

Om datorer kraschar så kan vi säga god natt till allt i samhället under lång tid.

Anmäl
2017-03-30 00:16 #78 av: Halvdansken

#77. "Internet är i huvudsak en kommunikationsväg som man gör i realtid.... Om datorer kraschar så kan vi säga god natt till allt i samhället under lång tid."

Vad tror du "internet" består av? "Så skilj på internet och dator "- Det kan man inte. Internet är ett nätverk av datorer som skickar information runt kors o tvärs. Det er en stor skillnad på om din personliga maskin kraschar, eller om en Internetserver nånstans lägger av,  tex hos en bank. Eller Amazon. Eller Google eller andra stora center. Och nej, Google är inte bar en sökmotor.
Ok, nu pratar vi inte om EN server, men en välriktad attack (bomb) på ett par ställen så har the Shit Hit The Fan på riktigt. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-30 00:31 #79 av: Halvdansken

#77. Så ska jag kanske ännu en gång påminna dig om att du är på "Prepping". Vi här inne diskuterar hur man förbereder sig för en allvarlig kris i samhället. Krig, naturkatastrofer osv. Inte att nån gräver av en kabel av misstag.  Nätet är nere i hela Sverige. Europa. Så om TS undrar om "kan du klara dig utan internet" så handlar det om hur väl förberedd du är för att man är på den krisen.  
Är du det? Gå på biblioteket. Tja, men du kan nog inte låna böcker, för det registreras via nätet. (Biblioteken är kopplade samman via..... Internet!!)

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-30 03:08 #80 av: annia1

Nej man måste skilja på internet och datorer. För på datorer har du normalt sett dom program installerade som du använder. Sen vilken typ av program det är beror ju på vilket företag det är. Det är ju ett måste för de flesta för att de ska kunna arbeta om internet ligger nere. För det händer ju då och då även idag att internet är nere för olika. Företag har inte råd att låta sina anställda gå sysslolösa kanske i flera dar bara för att internet krånglar. Och inte heller har de råd att låta maskiner stå stilla på grund av internetstrul.

Och tittar man på maskiner på företag. Du matar in uppgifter i själva maskinen sen gör den jobbet enligt det du programmerat och maskinen behöver inte ha tillgång till internet för att göra jobbet. 

Jag har själv arbetat på företag där maskinerna styrs av datorer och de funkade alldeles utmärkt utan internet så länge man programmerat dom rätt.

Sen går det att titta på tex affärer olika slag, jag vet att dom vi har här omkring vid olika tillfällen inte haft internetkontakt, men det har fungerat alldeles utmärkt att handla för deras kassor funkar alldeles utmärkt fast de har dataprogram i den som registrerar allt, däremot så kan man inte betala med kort. Och nej det är inte bara kortterminalens kontakt till banken som är bruten utan hela deras internet har varit nere.

Lånar jag en bok på mitt lokala bibliotek så registreras det hos dom i deras dator, det behöver inte registreras nån annanstans. Och det normala förfarande är att man lämnar tillbaka boken där man lånat den eftersom det är dom som äger den. Så inget annat bibliotek behöver veta att jag lånat boken.

Anmäl
2017-03-30 08:35 #81 av: Leifsdotra

#80 Det är möjligt att det ser olika ut för olika bibliotek, men i mitt län har biblioteken ett samarbete. Jag loggar in på bibliotekens gemensamma hemsida och bokar min bok samt väljer vilket bibliotek jag vill hämta den på. De löser det sedan så att boken skickas till mitt valda bibliotek och jag får ett SMS när den har kommit dit. Sedan kan jag lämna tillbaka den på ett annat bibliotek inom länet och där registreras boken som återlämnad innan den skickas tillbaka till sitt hembibliotek. Och det krävs internet för det. Så om internet plötsligt "dör" har biblioteken ingen koll på vilka böcker som är utlånade och till vem. 

Anmäl
2017-03-30 08:39 #82 av: Magi-cat

#81 Tror det är så på de flesta bibliotek. det finns nog inget "lokalt" längre. Allt bygger på uppkoppling och utan den hittar man varken låntagare eller böcker.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2017-03-30 11:48 #83 av: Helena89

#81 Så fungerar det här också

#80 Ja man kan ju tycka att det borde vara så enkelt som att gå in och låna en bok. Och blir det ett långvarigt avbrott på internet så kommer dom säkert på sikt att lösa det så det fungerar. Men på direkten går det inte här iaf eftersom deras system är internetbaserat. 

Anmäl
2017-03-30 14:05 #84 av: Halvdansken

#80. "Nej man måste skilja på internet och datorer. "
NEJ! Nej nej nej....  Det är omöjligt. Du tror att "en dator" är den som står på ditt skrivbord.  Det är en typ av dator. Sen finns det massor med olika andra (som man brukar kalla servers eller tom mainframes), som styr kommunikationen mellan andra datorer, som kanske står i en helt annan stad, eller land.  Internet är ett spindelväv (World Wide Web - hört om det?) av datorer som kommunicerar med varandra. 

"Maskin" för mig betyder "dator". Slarvigt av mig, internt slang. 

Att man lokalt kanske kan jobba fast att nätet ligger nere är sant, men du kommer sas inte "utanför huset". Och jag ska lova dig att större firmor kommunicerar. Kors o tvärs. Ibland över hela jordklotet.

Du kan betala i din affär. Bra. Men med största sannolikhet kommer affärens dagsomsättning att skickas på natten till en central, som uppdaterar vad som ska beställas. Via nätet.

Jag klarar inte av den här diskussionen längre, för jag kommer inte igenom till dig. Tydligen har du bättre koll på detta än mig som jobbat som programmerare i 35 år. Tex med webdistribuerade system inom flygsäkerheten, som ska fungera i hela världen. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-30 14:22 #85 av: Leifsdotra

Både inom Stat, landsting och kommuner satsas det stort på e-handel just nu. Det finns statliga mål på att myndigheter ska ha e-handel eller åtminstone e-fakturering. Det innebär att de flesta varor som beställs till offentliga inrättningar går via någon form av digital beställningskanal. Till exempel livsmedel till äldreboenden och skolor, inkontinenshjälpmedel, städmaterial, kontorsmaterial osv. Så visst är samhället oerhört sårbart utan fungerande internet!

Anmäl
2017-03-31 01:13 #86 av: annia1

Först kort om bibliotek. Ja det är tydligen olika på olika ställen i sverige. När det gäller att hålla koll på vem som lånat vad. Bibliotek precis som alla andra företag tar backup på sina uppgifter, eller åtminstone ska det. Så dom kommer i alla fall kunna få tag i uppgifterna så dom vet.

Halvdansken jag kan säga samma till dig att jag inte kommer igenom till dig. Jag är mycket väl medveten hur det fungerar med datorer, serverhallar och massa annat. Jag är dessutom väl medveten om hur företag fungerar och det finns rätt många som inte kan vara beroende av internet i nåt avseende eftersom det kostar företagen alldeles för mycket när det ligger nere om dom inte kan göra sitt vanliga jobb. 

Nu säger du ju samma sak som jag att företagen kan sköta sitt jobb även utan internet. 

Kommunikation kan faktiskt skötas på annat sätt än via internet. Vilket faktiskt också används idag för det händer faktiskt även idag att internet ligger nere och man måste kommunicera med varandra. (Telefon, fax och vanlig post). Telefon tar inte längre tid än internet. Är det så att man behöver skicka papper så skickar man istället ett fax, tar inte heller längre tid än internet. Är det nåt som idag ligger på filer så får man istället lägga över det på ett externt minne typ usb och skicka med post. Det tar dock någon/några dar extra i anspråk. Finns ett annat alternativ när det gäller fysiska saker, är det inom sverige så kan man sätta sig i en bil (eller ta tåg) och åka dit. Beroende på hur långt så bör man komma dit inom 12 tim i alla fall. 

Så den kommunikation man har mellan personer, men även den som normalt sett sker mellan datorer kan man ordna på annat sätt.

När det gäller dagsomsättning är jag osäker på om du menar pengar eller själva varubeställning.  När det gäller affärer så sa jag redan längre upp, att mindre företag kanske använder telefon och ringer in sin beställning, andra använder fax. 

Visserligen har det börjat sägas att vi börjat bli mer dumma tack vare att man använder internet och smartphones. Men de flesta företag har råkat ut för internetstrul så de är väl medvetna vad som kan uppstå och de vet att deras företag måste fungera även om internet ligger nere. 

Anmäl
2017-03-31 15:02 #87 av: Tyst

Jag tänker att alla  skulle klara sig utan internet. Varför skulle man inte klara sig? Det är ju inte direkt en livsnödvändighet.

Om inlägg ett syftar på att någon slags apokalyps i någon form skett, som dessutom slagit ut "internet", tror jag ändå att vem som helst som har någon slags sunt förnuft och handlingskraft skulle klara sig utan internet.

Dels är människan en rätt så intelligent och kapabel varelse (för det mesta) och kan därför hitta lösningar med hjälp av saker den finner i sin närhet.
Människan är bra på att kommunicera - jag vet inte hur man bygger en björnfälla men frågar jag runt kanske någon vet, eller så kan vi hitta på en lösning för hur man gör en björnfälla tillsammans.
Sedan finns det redan massor med saker vi skapat, som finns nedtecknade, och människor med kunskaper om hur saker fungerar - så vi skulle nog bygga upp ett nytt internet rätt fort.

Anmäl
2017-03-31 16:36 #88 av: Halvdansken

#86. "Telefon tar inte längre tid än internet. Är det så att man behöver skicka papper så skickar man istället ett fax, tar inte heller längre tid än internet."

Att skicka information via nätet kan ta ett par millisekunder. Eller ett par minuter, beroende på hur mycket det är. 
Hur lång tid tar ett fax? Telefon (tänk om ingen svarar), du kanske först ska göra en lista på vad som ska beställas, som ska printas, för att sen faxas eller läsas upp i telefonen osv osv

Helt ärligt... samma tid? Du glömmer allting runt omkring. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-03-31 19:39 #89 av: annia1

Så nu är det hur många "minuter" extra det tar att använda det som redan finns idag som är problemet.

Jag har redan sagt att vissa saker kan ta lite längre tid än man är van vid, att man kommer få tänka på ett annat sätt, att man kan få göra saker lite annorlunda, att man måste planera och ha mer framförhållning. 

Anmäl
2017-03-31 20:45 #90 av: tlover

#89 och tid är pengar. På vissa företag kommer det att kosta massor (vilket ökar risken för att folk får gå eller att priserna ökar)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-31 21:37 #91 av: annia1

Jag misstänkte att den kommentaren skulle komma. Men det handlar inte så mycket om den faktiska tiden utan att få i nya rutiner i första hand. För företaget kommer ju göra sina saker på samma sätt som idag. Det som dom måste ändra på är sitt sätt att kommunicera.

Sånt som man numera måste skicka med post, att det gör man några dar tidigare än man brukar göra eftersom det tar nån extra dag att gå med post. Få in nya rutiner tex på när man måste beställa varor så att man får hem dom i tid. Man kan behöva skaffa nya program för att få vissa administrativa saker att funka på ett bra sätt.

Så slår man ut all extra tid så på en månad så handlar det inte om så mycket tid. Utan det handlar om att tänka på ett annat sätt och det bör rimligen ett företag klara av.

Anmäl
2017-03-31 22:18 #92 av: tlover

#91 det krävs ju ändå inte så mycket för att det ska bli mycket. Tar varje faktura 2 min extra att göra låter det kanske inte som så mycket. Men om det är 100 fakturor på en dag som behandlas så är det i princip en halvtid extra! Så ca 20 000:- och uppåt för ett företag i månaden och det är på bara 100 fakturor extra á 2 min extra var.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-31 23:15 #93 av: annia1

Men det är det att företaget kommer göra sånt dom gjort förut.

Fakturor har dom skrivit förut och det kommer ta lika lång tid. Det som kommer ändras är att alla kommer vara vanliga fakturor. Och visst själva utskriften kan väl ta lite extra i tid oavsett om företaget gör det själv eller skickar iväg det.

När det gäller fakturor, tar man såna som skickas till privatpersoner där man kan välja mellan e-faktura och vanlig så den vanliga brukar ha en faktureringsavgift medan e-faktura är gratis. Så sannolikt kommer alla få en faktureringsavgift så den extra kostnaden är till stor del redan betald. 

Att skriva ut 100 st tar inte många minuter, inte heller tar det så lång tid att lägga dom i kuvert. Så du har en sammanlagd tid på kanske en timme.

Osäker på fakturor som skickas till andra företag. Men då det finns på de till privatpersoner så finns det sannolikt på dom som går till företag.

Anmäl
2017-04-01 00:50 #94 av: Halvdansken

#93. Problemet är att man inte vet vad man ska skriva på fakturan. 

Allt sånt här sker via olika dataprogram.  Automatiskt. De som sitter på kontoren vet inte vad de ska skriva, om de inte går in på varje konto och kollar, och räknar manuellt. Ta elräkningen, eller skatt, eller ränteavgifter på banken.  Att skriva en faktura innebär att du ska ha en header, footer, kundens namn, adress, lite grejer i mitten (avgifter osv).  Beroende på om det är en räkning, krav eller annat så skiftar det. Sånt styrs oftast via olika koder, som mottagarens printprogram känner till. Det finns olika texter inlagda mm. En vanlig printer kan inte programmeras till att hantera sånt.
Ofta skickas stora jobb ut i olika omgångar, tex beroende på postnummer, för att underlätta för posten - om det nu är pappersfakturor. Kolla deklarationerna, de skickas inte på samma gång allihopa. 
Det här är komplicerade rutiner och processer och inte bara nåt som man kan falla tillbaka till att "så har vi gjort förut".

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-01 02:58 #95 av: annia1

Ja och det programmet har du i ditt system det måste du ha för du måste kunna ändra/uppdatera uppgifterna. Beroende på företag. 

Är du tex prenumerant på en tidning så skickas likadan räkning varje gång, eller så kanske du säger upp din prenumeration så du måste kunna ta bort kunden. Eller ändrar adressen. Eller kommer ny som kund så ska det in. Höjer du priset så ändrar du på ett ställe och det slår igenom på alla prenumeranter.

Är det så att du handlat på postorder där har du nya kunder/uppgifter varje dag. En del kanske handlar på avbetalning andra ska ha postförskott eller så betalar faktura. Allt det ska skrivas in. Och de nya kundernas fakturor skrivs ut vartefter kunder som handlar. Avbetalning är densamma tills det är betalt.

Du måste i ditt företag kunna ändra på uppgifterna, hur ofta du måste göra det beror på vilket sorts företag du har. Har du ingen i företaget som kan ändra på uppgifterna gällande fakturor så har du problem. För hantera fakturor är normalt sett ett av de viktigaste jobben i ett företag.

Sen när du vill skriva ut det så går du till det programmet. Och skickar uppgifterna vidare till printern i företaget eller ser till att det kommer till utskriftscentralen.

Men nu ger jag upp. Vill ni tro att samhället får stora problem (t om kraschar) för att internet försvinner så är det så för er. För ni verkar inte vilja se de lösningar/ersättningar som faktiskt finns och faktiskt fungerar redan idag.

Anmäl
2017-04-08 10:52 #96 av: lordgortor

#60 Handla utan kort? Det går alldeles utmärkt, det finns något som heter kontanter. Enkelt att hantera, fungerar överallt och går att lagra för en längre tids behov.

Anmäl
2017-04-08 11:36 #97 av: tlover

#96 och hur ska du få tag i dom kontanterna? De flesta har inte kontanter för vardagsutgifterna i några månader hemma.

Sen så går endel kassasystem till och med på internet numer

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-08 13:59 #98 av: Halvdansken

#96. Och vad ska du handla efter en vecka? Då är det tomt i butikerna.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-08 18:47 #99 av: Stallmima

Internet har folk i urminnes tider klarat sig utan, det tar bara längre tid att utföra vissa saker

Anmäl
2017-04-09 11:07 #101 av: lordgortor

#98 Efter en vecka har jag ändå livsmedel på lager för åtminstone ytterligare tre veckor.

Anmäl
2017-04-11 04:02 #102 av: annia1

Hade inte tänkt skriva nåt mer. men.

Det kommer ta riksbanken ca 1 vecka att se till att trycka upp tillräckligt med kontanter och se till att det kommer ut till bankerna i landet. Och under tiden är jag säker på att de flesta affärer och bensinmackar kommer låta kunder skriva upp och de får sen betala när det kommit ut kontanter.

Jag har redan skrivit att affärerna kommer få sina varor. De kommer endera använda fax eller telefon för att beställa varor.

Jag har svårt att tro att nån affär har sitt kassasystem beroende av internet för affärer har inte råd med att stänga butikerna när internet ligger nere, vilket dom är tvungna att göra om folk inte kan betala. De förlorar för mycket pengar på det. Däremot så har de dataprogram installerat och de kommer fungera ändå.

Anmäl
2017-04-11 12:35 #103 av: zimm

#102 På min lokala affär får man inte skriva upp kassan inte fungerar så jag tror inte att det skulle gå att skriva upp om internet inte finns. Hur ska stora affärer i stora städer få någon ordning på alla som har skrivit upp och ska betala sen?

Har alla leverantörer så att affären kan beställa via fax och telefon?

Medarbetare på

Star Wars

Anmäl
2017-04-11 12:58 #104 av: tlover

#103 "Har alla leverantörer så att affären kan beställa via fax och telefon?"

Inte mina iallafall

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-11 13:00 #105 av: tlover

Dessutom så behövs internet numer även för att skicka varor

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-11 14:08 #106 av: annia1

Nej man får inte skriva upp i affärer idag, men det är ju för att det strul som blir idag så handlar det om korta stunder kanske nån dag. Men om internet försvinner och människor därmed inte kan betala förrän det finns kontanter så är jag säker på att de flesta affärer kommer låta människor skriva upp. Enkla anledningen är att affärer vill/behöver tjäna pengar.

Hur dom gör rent praktiskt. Dom skriver ut kvittot. Sen får kunden legitimera sig och namn, adress och personnummer skrivs upp. Kunden får skriva under. Sen får kunden en lapp med summan. Sen finns två alternativ till att betala. Endera kommer kunden tillbaka till affären eller så kan de få bank/postgiro nummer så de kan betala som om det är en räkning. Sätter man det i bokstavsordning så är det lätt att hålla reda på vem som handlat. Sen bockar man av (flyttar från obetalt till betalt) vartefter kunder betalt.

De flesta människorna är ärliga så de kommer se till att betala. Om de mot förmodan inte gör det så får man göra på samma sätt som idag. Först skicka en påminnelse och betalar dom inte då så går det till inkasso och betalar dom inte då så går det till kronofogden.

När det gäller fax så rätt många företag har det idag. Har dom inte det så får dom väl köpa en. 

När det gäller att beställa via telefon så vore det väldigt konstigt om man inte kan beställa via den för det händer även idag att internet ligger nere. Och jag har hittills inte träffat på ett företag där det inte går att beställa via telefon. Antar att de företag som enbart finns på nätet att det inte går, men å andra sidan så slås dom ut om internet försvinner.

Man kan inte fysiskt skicka varor via internet utan det sker via posten eller nåt av de andra leverantörerna som finns. Tex dhl. Hur företag får iväg sina varor varierar beroende på storlek på företag. En del har ombud som kommer och hämtar varorna och sen ser till att de endera kommer till ett postkontor eller så använder ombudet sina egna transportbilar. Det som inte kommer fungera är att man inte kan spåra paket på det sätt man gör idag. Och att det kan ta några dar extra att få paketen eftersom registrering av paket får ske på lite annat sätt.

Anmäl
2017-04-11 14:14 #107 av: tlover

"De flesta människorna är ärliga så de kommer se till att betala."

Du har uppenbarligen inte jobbat i handeln.

"Man kan inte fysiskt skicka varor via internet utan det sker via posten eller nåt av de andra leverantörerna som finns. Tex dhl."

Nej men beställningen av tjänsten, organiceringen osv osv sker via nätet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-11 20:03 #108 av: Leifsdotra

Och dessutom, även om jag ringer in min order så kommer säkerligen den som tar emot orden att knappa in den i någon form av digitalt orderhanteringssystem för vidare hantering.
Inom den kommun jag jobbar skulle vi snabbt få problem med varubeställningar om nätet låg nere mer än ett par dagar. När själva beställningen är löst så ska leverantören veta vart grejerna ska och deras adressregistet är digitaliserat. Om de löser det så ska transporten gå till kommunens gemensamma samlastningscentral som lastar om varorna på sina lastbilar utifrån koder som finns i leverantörernas digitala system. Koderna styr att lasten ställs in i en logisk ordning utifrån varje enskild bils körrutt för dagen. Hur rutten ser ut för dagen har de koll på via ett tredje digitalt system.
Gissa hur många dagar det tar att lösa detta!

Anmäl
2017-04-12 01:54 #109 av: annia1

#107 jo jag har jobbat bla i handeln och de flesta människor är ärliga. Har man dessutom uppskrivet vem som handlat (där dom själva fått skriva under) så får dom en påminnelse (om dom inte betalar) som kan leda till kronofogden om dom inte betalar.

Ja man använder internet eftersom man kan använda det. Skriver igen det jag skrivit förut, det är lätt, enkelt och praktiskt. Men det betyder inte att det är enda sättet att sköta saker.

#108 när jag läser ditt inlägg så verkar det mest handla om datorprogram. Tex adressregister är nåt som ska finnas installerad i företagets (i ditt fall kommunens) dator för det registret ska man kunna komma åt även när internet ligger nere. Man ska dessutom ha backup på det så man kan återställa det. Om din kommun enbart har sina uppgifter på nätet så är det i allra högsta grad oansvarigt.

Datorprogrammen kommer funka även om internet lägger av.

Anmäl
2017-04-12 06:24 #110 av: Leifsdotra

Det handlar om webbaserade dataprogram, dvs internetberoende.

Anmäl
2017-04-12 14:07 #111 av: Halvdansken

#109 " Har man dessutom uppskrivet vem som handlat (där dom själva fått skriva under) så får dom en påminnelse (om dom inte betalar) som kan leda till kronofogden om dom inte betalar."
Hur då? Hur ska de kunna få en påminnelse om butiken har saker uppskrivna på en lapp? Sådana påminnelser osv skickas också via nätet.

"Tex adressregister är nåt som ska finnas installerad i företagets (i ditt fall kommunens) dator för det registret ska man kunna komma åt även när internet ligger nere. "
Ett adressregister finns inte "installerat" hos en kommun. Möjligen finns en databas med adresser, men de uppdateras ofta en gång per dygn (gissa hur), eller så har man ingen databas alls, men använder en webservice för att slå upp adresser.
Tusentals adresser uppdateras i Sverige varje dag, man kan inte installera nån "backup".  Och Sveriges folkbokföingsregister är stort, kommunerna har inte kapaciptet att hålla det lokalt. Och även om det skulle så vara, så är det inte aktuellt efter typ en vecka.

"Datorprogrammen kommer funka även om internet lägger av."
Vilka datorprogram är det du pratar om? Det är i så fall lokala klienter, som ja - fungerar lokalt (typ word, excel, spel...) , men som inte kan kommunicera med andra register utan ett fungerande nät. Mailsystem - hur kommunicerar de, tror du? 

Jag tjatar en gång till - jag har arbetat som programmerare i 25 år, och jobbar nu med teknisk design och kravspecifikationer för nya system.  Och du fortsätter att tro att "dataprogrammen" kommer fortsätta fungera om näten (finns fler än ett)  går ner. Vad ska de "dataprogrammen" göra?  
Och att tro att riksbanken kan trycka nya sedlar och distribuera dem till hela Sverige på en vecka är väldigt naivt. Det tar lång tid.  

Vad är internet för dig? Förklara det. 
Vad är dina erfarenheter med IT-nätverk-progammering? För tydligen så vet du en massa om "datorprogram" som jag inte vet. 
Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-12 15:58 #112 av: JonasDuregard

#111 "Och Sveriges folkbokföingsregister är stort, kommunerna har inte kapaciptet att hålla det lokalt."

Ja och nej. Det är ju inte stort i bemärkelsen att det tar mycket utrymme att lagra. 

Högt räknat är det kanske ett par kilobyte information per person i registret. Det betyder att hela registret för ~10 miljoner människor ryms bekvämt på ett USB-minne eller i en telefon. 

Men krånglet med att hålla det uppdaterat, som du nämner, är värre.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-04-12 16:00 #113 av: JonasDuregard

Att diskutera scenariot att Internet försvinner men persondatorer, telefoner och fax finns kvar är lite konstigt. Hur skulle det gå till? Funderar

Har man fungerande telefonlinjer och datorer så går det snabbt att fixa ett nytt improviserat Internet för det nödvändigaste ifall det gamla försvunnit på något sätt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-04-12 16:15 #114 av: Ria74

Jag är TS och min tanke med inlägget var att vad händer om vi inte kan använda internet och att det då medför att vi inte längre kan förlita oss på datorer eller mobiltelefoner.
Att den tekniken vi förlitar oss på idag försvinner. Kan vi då klara att hitta information?

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2017-04-12 17:27 #115 av: Stallmima

Tipsar att se denna serie som delvis handlar om vad TS skriver i rubriken   http://www.imdb.com/title/tt2070791/?ref_=fn_al_tt_1

(hoppas länken funkar)

Anmäl
2017-04-12 22:04 #116 av: annia1

Jag ids inte upprepa vad jag redan sagt.

När man inte ens ser hur man skickar ut en påminnelse utan internet då förstår jag att man utgår ifrån att samhället kraschar. Mailutskick oavsett vad det gäller är lättast saken att ändra hur man gör.

Eftersom man har namn och adress uppskrivna så skriver man det på ett kuvert och skriver ut ett papper med text att man har en obetald räkning. Lägger det i kuvertet och klistrar igen. Sätter på frimärke och lägger det på postlådan.

När man inte ens ser det enklaste så för min del ser jag det som lönlöst att fortsätta.

Anmäl
2017-04-13 06:27 #117 av: tlover

#116 enkelt?

Har företaget nog med papper och ev bläck hemma?

Om man inte har det har man råd att köpa nya? Hur ska man köpa nya?

Har dom ens en skrivare som funkar på så många utskrifter?
Om inte har man råd att köpa ny? Kan man få tag på en ny?

Hur många minuter extra tar varje påminnelse? Ska den tiden tas från något annat eller ska man anställa nya?

Har man råd att anställa? Anställda kostar ju ca dubbelt så mycket som dom får ut i lön.
Hur ska man få tag i den nya personalen? (att hitta kompetens är det största hindret för företag redan nu när det gäller att expandera)

Hur skaffar man nog med porto?

Täcks alla extra utgifter av priset eller måste man höja?
Kommer folk att köpa ens produkter om man höjer priset?

Bara? Enkelt? Tror inte det

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-14 16:38 #118 av: Sarafiaklara

#114 Självklart skulle samhället förändras. Biblioteken skulle iaf jubla eftersom de skulle få många fler besökare. Informationssökandet skulle dock ta längre tid. Men även idag finns det ju information som bara går att få analogt. Jag studerar och mycket information måste jag fortfarande hämta ifrån fysiska böcker.

Anmäl
2017-04-17 03:28 #119 av: annia1

tlover Jo det är enkelt för företagen kommer fortsätta fungera även om internet lägger av. Det måste dom ju även idag.

När det gäller påminnelser. Jag vet inte om du bara har trist syn på människor eller om du har en konstig bekantskapskrets för de flesta människorna ser till att sköta sina räkningar så det är inga mängder ett företag behöver skicka ut. 

Sen glömmer du nåt. Det är inte alla företag som erbjuder e-faktura. De som erbjuder så är det sen ett val som kunden gör om den vill ha eller inte. Och det finns gott om människor som fortfarande vill få sina fakturor på vanligt sätt. Så de som inte valt e-faktura får redan idag en papperspåminnelse om de inte betalt. 

När det gäller kostnad för påminnelse så är den redan täckt. Visst det kan skilja mellan företag, men de flesta lägger på en påminnelseavgift. Hur mycket de lägger kan nog skilja mellan företag men en påminnelseavgift brukar ligga på minimum 100 kr extra. 

När det gäller internet så är det så att det är ett val man kan göra om man vill använda det eller inte. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om konsekvenserna om företag inte kan jobba  som dom ska (oavsett del i företaget). Inte bara konsekvenser för det egna företaget utan vilka konsekvenser det blir för deras kunder.

Internet är inte säkert/stabilt som det är idag. Det är bara det att vi inte hör talas om de avbrott som är för det är inte av allmänt intresse. Det som vi kan höra talas om är när banker haft problem och då har de som regel haft stora problem i flera timmar. De här gångerna när man inte kan betala med kort hamnar aldrig i tidningarna ändå så händer det flera gånger per år. Vi kan även få höra talas om om nån myndighet har drabbats av nå problem, men om enskilda företag  inte kommer ut på nätet eller kommer åt sidor det hör man inte talas om för det är inte av allmänt intresse.

Det är inte bara den egna uppkopplingen som kan krångla, mottagarens sida kan vara nere eller så kan det vara tekniska problem som gör att man inte kommer åt sidor på nätet.

Nu kommer jag inte ihåg när det var, men för några månader sen som ifokus låg nere. Det gick ner nån gång på natten och kom inte igång förrän på förmiddan så det låg nere flera timmar. Hade ifokus varit en nättjänst som företag använder så hade de företagen haft ett stopp på flera timmar. Då var det bara ifokus som drabbades för det var problem med en av deras servrar, men för nåt år sen så var det också problem att ifokus låg ner. Då var det en tekniker som strulat till det vid en service (i webbhallen), som då drabbade alla som står i samma serverhall som ifokus har sina servrar och då var det flera företag som drabbades, men det hamnade inte i tidningarna. Och jag är rätt säker på att de flesta har träffat på olika sidor på nätet som legat nere vid nåt tillfälle. Så internet ligger nere även idag, men bara det att man inte hör talas om det.

Det finns inga vettiga företagsägare som vill betala anställda som sitter och rullar tummarna bara för att de inte kommer åt saker på internet, lägg därtill att de sen måste betala övertid för att komma ifatt med det som blivit efter.

Sen det finns ingen vettig företagsägare som gör sig beroende av tjänster på nätet eftersom dom då frivilligt lämnat över makt/kontroll över företaget till nån utomstående.

Det finns många företag som använder tjänster på nätet eftersom de finns och de anser det praktiskt av en eller annan anledning, men de har alla nödvändiga program (oavsett vilken del av företaget det gäller) installerad i företaget så de kan jobba utan internetuppkoppling/tjänster. För det kostar företaget för mycket om anställda inte kan sköta sitt jobb.

Anmäl
2017-04-17 07:17 #120 av: tlover

#119 jag vet att folk inte betalar eftersom jag har ett sådant där "inte vettigt företag" som är beroende av internet. Du vet ett sådant där som inte finns och jag vet att man ofta inte får tillbaka pengarna för påminnelser eftersom folk ändå inte betalar, inte heller om man skickar vidare till inkasso.

Folk kommer att ta vara på ett sådant tillfälle och skippa att betala då också jag lovar (tänk på hur många som tog ut pengar då Swedbanks automater spottade ut pengar som bara ett exempel).

Sen så är alla företag på ett eller annat sätt beroende av internet tex reklam

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-17 07:30 #121 av: tlover

Sen så skulle ju internets försvinnande innebära en prisökning som heter duga så det är inte bara det att kunden inte kan hitta företaget längre (i princip alla kunder söker efter företag på nätet numera) kunder vill kanske inte betala ett dyrare pris så även därför skulle företag gå omkull

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-18 14:49 #122 av: annia1

Jag har redan skrivit att företag som enbart finns på nätet kommer försvinna så dom räknar jag inte med utan för min del handlar det om de fysiska företag som finns.

Jo jag vet att det finns människor som inte betalar därför jag skrev "de flesta".  Det är ju inte så att människor ändrar sitt tankesätt när det gäller att betala räkningar bara för att de måste välja ett annat sätt.

Dom som var så dumma så att dom tog ut extra pengar ur bankomaterna får ju betala tillbaka dom. Bankerna ser till att de drar dom pengarna plus att dom får ev betala extra för att dom övertrasserat sitt konto. Så det var ren idioti att plocka ut extra.

När det gäller att hitta företag. Vet inte hur det är på andra ställen, men här där jag bor så får vi fortfarande en liten telefonkatalog som täcker in ett par kommuner och där finns företagen som finns på orterna med. Sen får väl eniro se till att trycka upp sin företagskatalog igen. Ett annat sätt att hitta företag att man går in på ett företag på orten och frågar dom efter andra företag. Visst dom kanske inte är så pigga på att ge ut utgifter om det är inom samma bransch, sen kan man fråga personer man känner, vilket är rätt vanligt att man gör redan idag man frågar om nån känner till nåt bra företag. Så hitta företag kommer man göra i alla fall.

När det gäller reklam så jag får då fortfarande reklam i brevlådan inte bara från lokala företag utan från hela landet och det är fortfarande så att tv har reklampauser. Visst de får betala mer för varje reklam, men de kan fortfarande göra reklam. Och det finns faktiskt rätt små företag som gör reklam på tv redan idag.  Sen är det ett företag du köpt nåt från så kan de lägga med reklam i de utskick du får från dom.

Jag vet inte vad jag ska skriva för att du och andra ska förstå att företagen kommer fungera även om internet lägger av för det kommer dom göra.

Jag vet inte vilka nättjänster som finns så jag inte kolla avtalen på dom. Men generellt när det gäller nättjänster så kan de när som helst ta bort eller ändra på funktioner och du kan inte göra nåt åt det för det brukar stå i avtalen att tjänsten när som helst kan ändras.
Så använder du en tjänst på nätet så kan du en dag märka att du inte längre kan använda den för att den är borttagen. Har du då en egen backup så kommer du åt uppgifterna så du kan ordna nåt annat, har du inte egen backup så om du har tur så kommer du fortfarande åt uppgifterna på nätet så du kan spara hem dom, men har du otur så är dom raderade. Så har du ingen egen backup så kan du verkligen sitta i skiten. Så företagen måste ha nödvändiga program installerade i sitt företag oavsett vilken del av företaget det gäller.

Och det där med backup det gäller idag även företag som enbart finns på nätet. Att de behöver backup på vissa uppgifter som tex kund/leverantörsregister och beroende på vad annat man har liggande på sidan så behövs det backup på det också för den som tillhandahåller sidan som man har företaget ligger på kan krascha och man måste då kunna sätta upp nytt.

Och titta på tex transporter. Om företaget har egna transportbilar så drabbas bara det egna företaget vid avbrott med att de får göra avdrag på fakturor till kunden, men är det ett fristående transportbolag så får de snabbt ekonomiska problem för kan inte de leverera så får de inte betalt. Och ett transportbolag kan nära nog inte ta igen förseningar med övertid för levererar dom direkt till kund så måste dom komma när företaget har öppet. 

Och det jag skrivit gäller redan idag, att företagen måste kunna fungera utan internet. De kostnader som företag har (eller som kan komma) de finns redan täckta som det är idag eftersom det redan görs idag. Så företag kommer inte behöva höja sina priser. Enda är att dom får tänka på lite annorlunda sätt och hitta nya rutiner. 

Anmäl
2017-04-18 15:28 #123 av: tlover

#122 Övergången kommer fortfarande att innebära stora kostnader, vilket kommer att göra att företag (även dom som inte är internetbaserade) kommer att gå under eftersom folk kommer att vara för snåla helt enkelt.

och folk kommer att utnyttja systemet som dom som tog ut extra pengar, folk är inte bättre än så tyvärr

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-18 22:59 #124 av: annia1

Utnyttja systemet. Hur? det är ju samma system/samhälle som förut. Skillnaden att du inte längre kan göra saker på nätet.

Du får en pappersfaktura istället för e-faktura. 

Visst du kan åka runt till alla banker i landet och se om du kan plocka ut pengar från just den bank du har, men du kan vara tvärsäker på att dom pengarna kommer du få betala tillbaka. Så fort huvudkontoret sammanställt uppgifterna från lokala banker så ser de att du tagit ut för mycket. Och då kommer kravet på att betala tillbaka. 

Banker kan sätta käppar i hjulet för dig på ett sätt som ingen annan än myndigheter kan. (sett i dagens samhälle) Dom kan neka dig kreditkort, dom kan neka dig lån och ser dom till att skicka krav till dig undan för undan så har du den skulden kvar så länge du lever.  Och när det gäller att det att du får skuld till banken (som du inte betalar och inte kan drivas in via kronofogden) så får du betalningsanmärkning vilket i sig kommer innebära andra problem i samhället. Och om man ser att betalanmärkning kommer just från banken så blir det än svårare. Så att försöka utnyttja banken kan ge dig stora problem så länge du lever. 

Vilka kostnader pratar du om. Företagen får gå över till att använda dom program dom har installerade i sina företag. Så där kommer inte finnas några kostnader enda är att personalen får ändra sina rutiner/vanor. De kostnader dom har för att skicka ut faktura tar dom igen med fakturaavgift, påminnelsefaktura har också avgift. Så de kostnader som företagen ev får är redan täckta. Så företagen kommer på det stora hela funka som vanligt. En del inkörningsproblem när nya rutiner ska på plats.

Sen att en del ev blir snåla, det är väl möjligt, men att företag ska gå omkull på grund av det så existerar dom företagen redan på "övertid" idag. Du kan ju inte handla för pengar du inte har idag, så varför ditt handlingsmönster skulle bli så annorlunda förstår jag inte. Det du betalar med kort dras direkt från ditt konto så du har ju inte mer pengar bara för att du handlar med kort. Enda är väl om du normalt sett handlar på kredit när du handlar då måste du ändra ditt handlingsmönster så du bara använder de pengar du faktiskt har.

När det gäller större inköp som det krävs lån för. Kanske så att man inte kan få lån första veckorna medan banker får in nya rutiner. Men sett idag så brukar man normalt sett gå till sin bank och ansöker. Så det blir nog inga större problem, enda är väl att det tar nån extra dag för banken att kolla upp alla uppgifter.

Anmäl
2017-04-19 06:20 #125 av: tlover

#124 för att de nya rutinerna kräver tid och tid är pengar. Dessutom kräver det mer material än tidigare vilket kommer att bli dyrare för att du inte kan köpa det över nätet.

Reklamen kommer att bli dyrare både i tid och pengar. M.m

Dyra kommer det att bli och kunder kommer man att förlora eftersom de flesta hittar företag via nätet idag. Visst det kommer att vara fysiskt möjligt att hitta företaget men beroende på ens strategi för marknadsföring på nätet så kommer inte gula sidorna osv att kunna ersätta det.

Så de minskade inkomsterna och ökade utgifterna kommer att tvinga upp priset. Det kommer att göra att även vissa av dom som fortfarande vet om företaget lämnar som kunder.

Eftersom folk utnyttjar systemet idag så kommer dom att göra det mer när dom tror att det blir enklare (och med tanke på att det inte är värt att gå till fogden med låga belopp redan idag så tror jag inte att det kommer att bli bättre om man säger så)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-19 10:15 #126 av: JonasDuregard

#119 annia1 "Sen det finns ingen vettig företagsägare som gör sig beroende av tjänster på nätet eftersom dom då frivilligt lämnat över makt/kontroll över företaget till nån utomstående."

Jag måste fråga dig, vilka kvalifikationer har du att uttala dig så tvärsäkert om det här? Sign. Halvdansken säger sig arbeta med precis det här, och verkar inte alls hålla med dig. Själv är jag forskare i mjukvaruteknik och har mycket god insikt i samhällets digitalisering, och jag är benägen att säga att du har helt fel både om olika tekniska saker du uttalar dig om allmänt när du säger att företag inte gör sig beroende av Internet. 

"Internet är inte säkert/stabilt som det är idag."

Det beror väl på vad man jämför med. Postsystemet och vägnätet är inte heller helt säkert eller helt stabilt, men vi förlitar oss ändå på dem. 

.

Jag är inte orolig för att Internet ska försvinna, eftersom det är så osannolikt att det skulle hända. Men om det på något magiskt sätt ändå hände så vore det katastrofalt.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-04-19 11:33 #127 av: lordgortor

#125

Reklam sorteras som följer: All reklam som kommer som papper har två fraktioner, det som kastas omedelbart och det som duger att tända brasan med. Att reklamen försvinner är en god sak. Att handla diverse varor går utmärkt utan internet. Kontanter i plånboken och uppsök butiken.

Anmäl
2017-04-19 12:03 #128 av: tlover

#127 Fast om reklam försvinner hur ska då företagen överleva? Eller tänker du att alla ska anställas av staten?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-19 18:18 #129 av: annia1

tlover att bryta sina vanor brukar inte ta lång tid.

vilket matrial talar du om. Det som behövs för tillverkning blir ju inte mer av. Gäller det kontorsmaterial så är det inte mycket extra. Jag kollade på en sida på nätet där kostade 2500 ark papper 245 kr. Så det är inte många ören per ark. Kuvert kostade 500 st 240 inte heller där är det många ören extra. Den kostnaden har du redan täckt med avgiften.  Även den extra kostnad du har för bläck och porto. Skriva faktura måste du göra vilket fall som helst så där ökar inte kostnaden nånting.

Sen nåt som du (och andra) inte verkar tänka på att företag som man som privatperson handlar av har inte e-faktura som val. Jag har då aldrig sett till det. Jag har haft hem hantverkare av olika slag och aldrig blivit erbjuden e-faktura. Och dom gånger jag beställer nåt av företag på nätet så finns inte alternativet. Utan de som erbjuder e-faktura är företag som man har löpande kontrakt/avtal med.

Nej du kan inte köpa över nätet, men jag har redan skrivit hur man handlar utan nät. Så det blir inte dyrare bara för att du måste göra på annat sätt. Och är du nöjd med din leverantör så fortsätter du handla av den.

Dom personer som idag är ohederliga/kriminella kommer vara så fortsättningsvis, men att ärliga/hederliga människor skulle ändra sitt sätt att vara bara för att man får göra på annat sätt tror jag inte på för fem öre. Och är det så att människor struntar i att betala räkningar till företag så kommer företagen sluta sälja till dom för det noteras i kundregistret vilka som inte betalar. Och hur jag än vänder på det så kan jag inte se att det bli enklare. Och skulle det gälla banker de ser till att alla andra banker får vetskap om vilka som är ute i ohederliga ärenden. Och dom som sätter i system att luras kommer bli polisanmälda.

Anmäl
2017-04-19 18:18 #130 av: annia1

Jonas jag har arbetat på olika platser i olika företag. Jag har varit på verkstadsgolvet och där arbetat manuellt med tillverkning. Jag har även arbetat med maskiner som sköts av datorprogram. Jag har även arbetat på administration på olika företag. Jag är utbildad kontorist, jag har grundläggande bokföringsutbildning. Och det finns ingenting inom administration som man måste använda internet till, ingenting. 

När det gäller nättjänster så sa jag tidigare att de kan när som helst ta bort eller ändra på sina tjänster. Så använder du enbart nättjänst så kan du stå där med skägget i brevlådan. Och det är det dom behöver inte ta bort eller ändra utan det kan bli tekniska problem som gör att dina uppgifter försvinner.

Och om man ser till att man får avbrott i företaget vad det innebär. Delar på företag i två delar, ena är tillverkning den andra är sånt som går in under administrativt.

Tar administrativa först. Ett par minuters avbrott gör inget för det tar man ifatt rätt omgående. Är det en timmes avbrott så beror det på vad du håller på med om du behöver göra övertid eller inte. Är det nåt som ska redovisas till myndigheter så måste du se till att få det färdigt för myndigheter struntar i om du haft avbrott. Om det inte är nåt sånt så kan du ta igen den timmen bara genom att arbeta lite mer effektivt under några dar.

Jag kan inte säga exakt gräns för när man måste göra övertid, men jag skulle tro att en timme är nog max för annars kommer ju allting annat i företaget bli försenat. Tittar man på kostnaden så har då företaget först kostnaden för att personalen rullat tummarna sen övertid. Om övertiden går över på obekväm arbetstid så kostar det ännu mer. Är det så långt avbrott så att du kanske måste ta till helgen för att komma ikapp ja då kostar det ännu mer.

Sen beror det lite på vad det är för företag. Är det en redovisningsbyrå så måste dom nog göra övertid redan vid en timmes avbrott eftersom dom har flera företag som dom sköter det åt och dom måste få sina uppgifter i tid.

När det gäller tillverkning. Där blir det per automatik övertid även om det bara handlar om ett par minuter för tillverkningen tar sin tid oavsett. Sen beror det på vad det är man tillverkar, vissa saker räcker med att bara trycka igång allt igen andra där tillverkningen måste ske i jämn takt kan vara förstörd och du måste då rensa maskinen och sätta in nytt material så de där minuterna kan helt hastigt och lustigt bli en timme. Så då har du inte bara tiden som kostar pengar utan även förstört material.

Och när det gäller tillverkning är det du säljer sånt som går till privatpersoner så blir det inga mer kostnader. Men säljer du till andra företag som ska det i sin tillverkning så måste det gå i väg i tid för annars får du göra avdrag på din faktura för din kund ska inte drabbas av att du haft avbrott. Och ju längre tid desto större avdrag.

Så att företag skulle ha internet som en faktor vid tillverkning är knappast sannolikt. 

Sen som jag sa tidigare om man tittar på tex transportfirmor. Är det fristående firmor så levererar de sannolikt åt flera olika företag och kan inte dom leverera i tid så får de göra avdrag på sina fakturor. Och ju längre avbrott de har desto mindre får de in. Sen beror det på är det avbrott/försenat bara en gång så använder företagen samma firma även framöver, men är det återkommande avbrott/förseningar så ser sig företagen om efter en annan firma som kan hålla leveranstiderna.

Anmäl
2017-04-19 19:25 #131 av: tlover

#129 På nätet kostar det så lite ja, men nu fins ju inte nätet längre i det här scenariot eller hur? Fysiska butiker har inte alls samma prisnivå som webbutiker.

Sedan är tid också pengar och det är där en stor del om inte den största ökade kostnaden ligger.

Det är just för tiden som jag erbjuder gratis e-fakturor eftersom jag tjänar så mycket mer på det tidsmässigt. Varje minut ska man räkna med är värd minst 6-7:-

Dessutom så ska du inte glömma (det ökade) portot.

För sig är det kanske inte mycket men många bäckar små blir tillslut en stor å.

och det blir visst dyrare av att handla på andra sätt, annars hade betydligt färre handlat på nätet.

Hur ska man hitta dessa kunder som inte betalar innan dom beställer, kom ihåg tid är pengar så att tex ställa sig på telefonkö är uteslutet och dessa kostar mer än sina (stulna) varor eller tjänster.

Polisen utreder inte för små brott, tyvärr (brist på resurser) 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-19 23:52 #132 av: Halvdansken

#126. "Jag måste fråga dig, vilka kvalifikationer har du att uttala dig så tvärsäkert om det här?"
ja, du... Annias egna kvalifikationer är " Jag har även arbetat på administration på olika företag. Jag är utbildad kontorist, jag har grundläggande bokföringsutbildning. ". 

#124 skriver" Företagen får gå över till att använda dom program dom har installerade i sina företag. Så där kommer inte finnas några kostnader enda är att personalen får ändra sina rutiner/vanor."

Hon (utgår från att "Annia" är en kvinna) har inte fattat att firmor off-shorar/out-sourcar program, data, utveckling och personal till andra länder. Mycket av utvecklingen ligger hos firmor i Indien, fd östeuropa och Kina. Data kan ligga i Cloud i Irland, USA, Island mm.   Datorerna kan stå nån helt annanstans. Progammerarna jobbar på ett 3e ställe.
Firmor har inte "program installerade i sina företag".  Data, program, utveckling ligger spritt ut över halva världen. Det ena kan ligga här, det andra där. 
Annia utgår från småföretag, som säkert kan omställa sina rutiner ganska fort, men banker, försäkringsbolag, skattemyndigheter, transportfirmor, flygbolag, järnväg , sjukvård/apotek  osv, som kommunicerar kors o tvärs inom och utom landet kan inte. Kolla gigantiska firmor som CSC (DXC), IBM, TATA, HP,  Amazon,  Google, Accenture osv.  De lever på det här.

Man kan idag inte åka buss, flyg eller tåg utan nån form av kort (som kommunicerar via nätet).  

Jobbar man på en firma med + 1000 anställda eller nåt, så ligger helt klart massor av program (löner, bokföring, tidsregistrering, system till kärnverksamheten) på en server nånstans som inte helt säkert står i huset, eller ens i landet, man har med största sannolikhet inte de programmen installerade lokalt, .  Plus HelpDesk, som kanske finns i Estland som säkert går via VoIP (internettelefoni). Om utvecklingen sker i ett annat land ligger säkert viktiga dokument på en server nånstans som alla kan komma åt (via ett nät...), man kommunicerar ofta via mail, då man befinner sig i olika tidszoner.

Det är därför viktiga data är  vad som kallas redundanta/flercenter drift, dvs att allt finns på mer än ett ställe. Olika datacenter, ibland i olika länder, med tanke på terrorattacker osv.
Givetvis har militär, polis  osv säkrare kommunikation än en webservice, men nu pratar vi om "vanliga firmor".   

"Jag är inte orolig för att Internet ska försvinna, eftersom det är så osannolikt att det skulle hända. Men om det på något magiskt sätt ändå hände så vore det katastrofalt"

Givetvis, jag håller helt med dig-  detta (för 3e gången) är "prepping i Fokus", såklart att vi pratar om SHTF. Det är liksom det som är grejen med prepping. Inte att nån gräver av en lokal kabel.Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-22 16:34 #133 av: lordgortor

Nu var ju frågan:Kan du klara dig utan internet?

Svar ja. Har man kontanter går det alltid att få tag i nödvändiga varor. Hur internetbaserade företag klarar sig är av mindre intresse, det bekymrar inte undertecknad.

Anmäl
2017-04-22 16:39 #134 av: tlover

#133 Problemet är ju att de flesta företag har ett eller flera sätt dom är beroende av internet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-22 19:23 #135 av: Halvdansken

#133. Vilka varor? Om näten ligger nere i en vecka är det tomt i matbutikerna. 
mer och mer går över på Internet of Things, dvs att  olika produkter kommunicerar via nätet.
"Anything that can be connected, will be connected." 
Det vanligaste nu är ju inbrottslarm, men bilar, hushållsapparater, telefoner mm pratar med varandra via nätet.

Smart - ja, om allt fungerar som det ska, men vi blir också mer sårbara. Möjligen är internets försvinnande ett av SHTF senarierna, som vi kanske inte tänkt på.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-28 23:40 #136 av: lordgortor

Alla varor som behövs för att ordna mat och bränsle finns att köpa mot kontant betalning. Det gäller att vara medveten om var man skall vända sig och priset på marknaden. Samt att vara försedd med gångbart betalningsmedel.

Anmäl
2017-04-28 23:43 #137 av: lordgortor

#134 Företag i all ära men deras problem är inte mina. Jag stå utanför företagandet numera så det bekymrar mig intw.

Anmäl
2017-04-29 08:37 #138 av: tlover

#137 så du tänker köpa allt av privatpersoner? Var ska dom få varor från? Vad får dig att tro att dom kommer att sälja till dig om dom själva behöver det?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-04-29 11:32 #139 av: lordgortor

#138 Jag känner personligen tillräckligt många företagare som odlar spannmål och andra vegetabilier för att lätt lösa den saken. Själv har jag ett antal köttdjur som tillgång om så behövs. Det finns dessutom alltid en marknad, tro det eller ej. Naturligtvis måste man betala mer för en bristvara men allt är förhandlingsbart. För övrigt har jag under årens lopp lagrat tillräckligt med förnödenheter för att klara mig minst ett år.

Anmäl
2017-04-30 09:15 #140 av: zimm

#139 I en katastrof blir människor mer egoistiska. Dom du känner vet inte hur länge de kommer kunna odla sina grödor eller om de kommer kunna göra det alls. De personerna kommer troligtvis börja bunkra sina grödor istället för att sälja dom.

Medarbetare på

Star Wars

Anmäl
2017-04-30 11:24 #141 av: lordgortor

 #140. Om mina leverantörer försvinner kommer ingen annan att kunna köpa något. Om jag har slaktat ut all min boskap så har det gått minst ett, kanske flera år. Om mitt lager av förnödenheter tar slut så kommer samhället säkert att redan ha gått i putten. Då sitter vi alla i samma båt och slutet är kommet.

Anmäl
2017-05-02 12:18 #142 av: zimm

#141 Så du tror att slutet kommer efter ett år utan internet?

Medarbetare på

Star Wars

Anmäl
2017-05-02 17:34 #143 av: ApanAnn

Skulle jag klara mig utan att ha internet hemma: lite krångligt, men ja.

Om uppkopplingen går ned på jobbet är vi dock shit out of luck... Allt är webbaserat och hela verksamheten bygger på att våra datorer kan "prata" med en massa statliga databaser. Det finns vissa nödrutiner, men utan uppkoppling får vi inga varor och allt blir en enda röra. Vill ni veta nåt kul? Jag jobbar på apotek.

Anmäl
2017-05-02 23:06 #144 av: lordgortor

#142 Nej.

Anmäl
2017-05-03 08:56 #145 av: zimm

#144 Det verkar faktiskt så när du skriver

 "Om mitt lager av förnödenheter tar slut så kommer samhället säkert att redan ha gått i putten. Då sitter vi alla i samma båt och slutet är kommet."

Eftersom att du innan skriver att dina lager skulle räcka i några år så får man uppfattningen av att du tror det. Staten skulle få ut förnödenheter till folket om till exempel elnätet slutar att fungera, kanske inte direkt men tillslut.

Medarbetare på

Star Wars

Anmäl
2017-05-03 11:09 #146 av: lordgortor

#145 Om staten inte existerar kan staten inte hjälpa medborgarna. Staten skulle ändå inte kunna hjälpa då det inte finns några beredskapslager att ta av. Hjälp utifrån är knappast troligt då livsmedeln kommer att stanna i respektive land. Några beredskapslager lär inte finnas i EU överhuvudtaget.

Anmäl
2017-05-03 11:30 #147 av: Halvdansken

#145. Hur skulle de få ut det? Det krävs stor logistik som kräver el (inte minst till bensinpumpar),  och hur länge skulle staten kunna försörja befolkningen - och med vad? Det finns inga lager som #146 skriver.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-05-18 21:50 #148 av: lordgortor

För att hyfsa debatten: Självklart!

Anmäl
2017-05-19 18:34 #149 av: Halvdansken

Med den senaste attacken så ser man hur snabbt och sårbart vårt beroende av datorer, nät och kommunikation är.  Jag är positivt överraskad om det inte var mer än en klassisk ransomware-attack av varianten "öppna detta mailet och klicka på länken"-attack.  Skulle tro att det var en typ undersökning - hur ser firewallen ut hos myndigheter, sjukhus, mediebolag.  Hur naiva är folk? Hur pass förlamar det ett samhälle? Vilka andra visus släpptes lösa? 

Tänk på att det var 99 länder som drabbades samtidigt (vad jag vet). Det här var inget "pojkstreck". 

Och jag kan ju inte låta bli att undra vad #124 s svar skulle vara på detta, då du ju tror att alla firmor har allt lokalt lagrat, och det är lösningen på allt.  
"Företagen får gå över till att använda dom program dom har installerade i sina företag. Så där kommer inte finnas några kostnader enda är att personalen får ändra sina rutiner/vanor. " 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-05-19 23:01 #150 av: annia1

När det gäller ransomeware attacken som var så går det att se det som, hur det drabbar företag om internet ligger nere, men ändå inte. Ransomeware är sju resor värre än om internet ligger nere. Men tar en sak i taget. Tar ransomeware i eget inlägg.

Det som de som tror att samhället kommer krascha (om internet lägger av) gör fel är att de sätter likhetstecken på fel sätt/ställe och det på två ställen.

1:a =. Internet finns och då sätts likhetstecken att det används överallt. Det stämmer inte.
Om man bortser från de saker som ska fungera i krig som militär, sjukvård, polis och brandkår så finns det även andra saker.

Ta tex telefon, vill man inte gå tillbaka till fast telefon så går det att använda mobilen.
Larm, om internet ligger nere så går det över till gsm.

Aldrig hört talas om att strömförsörjning är beroende av internet. Svenska elbolag har under de senaste åren grävt ner luftburna ledningar för att göra elnätet säkert.  (finns fortfarande en del luftburna ledningar). Att dom skulle lägga in internet som en faktor skulle innebära att dom medvetet bygger in instabilitet i nätet igen. Vilket vore väldigt konstigt. Men visst konstigare saker har hänt så jag ringde elbolaget och frågade. Elnätet fungerar även om internet ligger nere. 

Finns säkert många fler saker som inte är beroende av internet. 

2:a =. Företag använder sig av olika tjänster på nätet då sätts likhetstecken att de är beroende av internet (måste använda internet). Hur man än vänder på det så går det inte att koppla ihop använda internet med att vara beroende. För att veta om ett företag är beroende av internet så måste man in i varje enskilt företag för att ta reda på vilka program dom har installerade och vilka rutiner dom har. Och mig veterligt så finns det inte nån person som har kontrollerat varje företag. Att använda internet är ett val inte nåt man är tvungen att använda. När det gäller administrativa delen i ett företag så finns det inte nånting som man måste använda internet till, inte nånting. Allt går att göra utan internet. 

Om företag har sina databaser/servrar på annan plats så kan de åka dit och hämta informationen från dom. Backup ska man ha och det ska finnas på fristående plats.

Visst finns det företag som gjort sig beroende av internet och de kommer få problem kanske till och med går omkull, men de som gjort sin hemläxa (har program installerade och har backup) kommer klara sig rätt bra.

Sen finns det ett par andra saker som de som tror att samhället kraschar inte tar hänsyn till. De avbrott företag har redan idag kostar pengar och det kan få konsekvenser att företagen förlorar kunder och ingetdera av det vill företag råka ut för. Så de flesta har rutiner för hur de ska göra när internet ligger nere.

En annan sak som inte tas hänsyn till. Visst vi i sverige har (trots att det sker avbrott) ett stabilt internet, men det betyder inte att andra länder har det. 

Och jag kan tala om att skattemyndigheten klarar sig rätt bra utan internet. Och jag kan också tala om att riksbanken har tillräckligt med pengar för att skicka ut vid kriser. Så enda som krävs är att få ut pengarna.

Anmäl
2017-05-19 23:01 #151 av: annia1

När det gäller ransomeware så är det sju resor värre än att internet ligger nere. Och det visar med all tydlighet det jag sagt att man måste ha backup på sånt som rör företaget. För ransomeware krypterar det som finns och det blir obrukbart. Har man backup så enda man behöver göra är att se till att få maskinerna rena och sen installera från backupen. Och sen se till att göra en ny backup.

Har man inte backup så blir det problematiskt. Man har då alternativet att betala lösensumman och hoppas att skurkarna skickar nyckel så man kan låsa upp sina filer. Men det är inte alltid att nyckeln låser upp allt så utan backup så kan man förlorar precis allt som finns i företaget.

Men den här attacken visade att av de som drabbades så fanns de dom som klarade av avbrottet utan större problem. Vilket också visar att om internet lägger av så kommer det variera mellan företagen hur dom klarar av det.

Anmäl
2017-05-20 08:11 #152 av: tlover

Åter igen. Hur ska all denna extra tid betalas? Skatter? Prisökningar? Nedläggningar? Indragning på tex vård osv?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-05-20 15:34 #153 av: annia1

Rätt trist att upprepa sånt jag redan sagt.

Företagen kommer göra samma sak dom gjort förut så arbetsmässigt, den skillnad som blir är att dom får klicka på en programikon istället för webbläsare/app. Sen är det sånt som måste vara hos mottagaren en speciell dag så måste dom se till att posta det några dar tidigare.

Kostnader som kan bli för tex extra pappers faktura även det har jag svarat på förut, det finns avgift på dom så kostnaden är redan täckt.

Anmäl
2017-05-21 08:02 #154 av: zimm

#146 Kom på hur dumt det lät efter jag postade kommentaren. Självklart kommer inte staten kunna försörja oss.

Medarbetare på

Star Wars

Anmäl
2017-05-22 10:26 #155 av: lordgortor

En sak till: Se upp! Det förekommer e-post med erbjudande om ett presentkort på IKEA. Klicka inte på någonting! Meddelandet  har inte IKEA som avsändare, det rör sig om fishing, misstänker åtminstone jag.

Anmäl
2017-05-23 10:00 #156 av: lordgortor

En sak till. Det förekommer även erbjudande om presentkort på ICA. Ica är inte avsändare, säkerligen ett bedrägeriförsök!

Anmäl
2017-06-01 12:47 #157 av: NesoOberon

Håller på och preppar genom att skriva ner recept som jag senare ska skriva ut o plasta in, har en del konserver om man säger så, ska köpa stormkök och organisera medicin-förrådet tänkte jag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.