Utrustning

EMP

2016-12-30 22:19 #0 av: Huygens

Hur preppar man för en EMP?

En EMP är en elektromagnetisk puls. Om den är tillräckligt stark förbränner EMPn all elektronik på 100-tals mil samt förbränner alla elkablar.

.

Ryska forskare funderade på hur man skulle skydda sej mot en EMP från en atombomb. Forskarna var listiga och använde en 570 km lång telekabel i bebodd terräng. Telekabeln var extra skyddad med säkringar och specialgjorda gasfyllda övervoltsskydd ungefär var 60:e km.

Forskarna tog i lite extra med kabellängden och ville veta hur väl säkringarna skyddade telekabeln och om dom gasfyllda övervoltsskydden alls var nödvändiga.

Sen skickade Sovjets militär upp en atombomb på 0,3 MT över det bebodda området av Zjezkazgan. På 300 km höjd exploderade atombomben K3.

Kaboom!

.

Resultat:

Alla 570 km telekabel drabbades av kabelbrand och brann upp. Alla säkringar brann upp. Alla gasfylld övervoltsskydd brann upp.

Faktum var att även 1000 km vanlig elkabel genom området brann upp i kabelbrand. 1000-tals Ampere gick genom kablarna och innan säkringarna hade hunnit förgasas, hade den kraftiga strömmen kunnat använda säkringarnas joniserade gas som elektriska ledare för att skicka vidare EMPn till nästa kabelavsnitt.

Det större elkraftverket Karaganda brann upp och förstördes.

Vi vet inte hur det gick för vanliga hushåll, men vi kan anta att boende i området drabbades. Fast året var 1962 och detta hände i Kazastan, där det inte fanns så mycket elektronik.

.

Hur väl preppade är ni för en EMP?

Allt kan pajja, från mobiler till kaffebryggare. Allt som innehåller elektronik. Bilar, oljepannor, tvättmaskiner mm. Alla elkablar kan brinna, telekablar, internetkablar mm. Cyklar klarar sej dock bra.

Ja-ja, vi skärmar vår utrustning säger svensk militär. Datorerna har säkringar. Elektroniken skyddas med små foliehattar. Tror ni på det?

En 25 MT bomb på 400 km höjd över Stockholm. Ingen blir skadad för avståndet är så stort, men EMPn för Stockholm tillbaks till 1700-talet.

Hur preppar man för en sådan EMP?


Anmäl
2017-01-03 21:44 #1 av: Record

De finns i bergrum i dag utrustning som klarar en rätt hög EMP-puls.

Men på 60 talet undrade väst varför elektroniken i Ryska flygplan inte hade transistorer utan bara vanliga radiorör, orsaken var att de bättre stod emot EMP-pulserna, genom dess högomiga in o utgångar.

Lite historia i dag klarar transistorerna det mesta.Skämtar

Anmäl
2017-01-04 05:20 #2 av: Huygens

Elektronik idag är mycket mindre och klarar sämre av höga spänningar. Primärminne i många datorer kan ha så lågt volttal som 1,2 - 1,65 V.

Gatlycktor förväntas klara minst 230 V.

Kärnvapnet Starfish Prime sprängde, med sin EMP år 1962, sönder 300 gatlycktor på Hawaii 140 mil bort. Det är nästan hela Sveriges längd, vilket innebär att en kraftig kärnexplosion på 400 km höjd över treriksröset i norr kan för gatlycktorna i Ystad att expoldera.

Frågan är vad som sker med all elektronik däremellan?


Anmäl
2017-01-04 10:12 #3 av: Agafia

Om du nu ska preppa för EMP är det väl bara att titta på hur det såg ut innan elen uppfanns eller ? Fotogen , gas , stearin / talgljus . Batterier kan ev. fungera , men i det stora hela blir det nog mörkt , kallt o otrevligt för oss som är vana vid att bara trycka på en knapp så fungerar allt , Presto !

Anmäl
2017-01-04 11:32 #4 av: aneri

Så här ligger det väl till eller har jag helt fel?


Om man inte bor i en välisolerad stuga med tillhörande skog,  fruktbar jord för odling och djurhållning och rinnande vatten eller djup brunn så blir det omöjligt att klara sig en längre tid. Man måste också ha rätt redskap som häst eller oxe kan dra. Det svåra blir att fälla träd för vedförsörjningen.


Man måste även kunna tillverka, sy och laga kläder, skor m m för hand. Visst finns det de som klarar det, men inte många.

Jägarexamen och vapen är ett plus.


Man kan ju kolla dokumentärer om hur människor i områden som t ex Kaukasien lever.


Bor man i stad eller samhälle och preppar för EMP så skulle man kanske se till så att man i lagret även  har en burk sömnpiller att ta till, om eller när, man känner att det är dags att somna in på ett behagligt sätt.


Men det finns nog även de som förser sig med vapen och en "armé" för att  överta lämpliga försörjningsställen och jaga bort eller döda de som faktiskt bor där.

Anmäl
2017-01-04 11:40 #5 av: Agafia

#4. Typ så

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.