Mat, näring och odling

Rökning och torkning.

2019-03-08 19:12 #0 av: Daltorpet

Här kommer min kallrök.
Har ni byggt några egna? Har de funkat bra? Jag blev över förväntan faktiskt. Jag har rökt getfioler som sedan torkat. När de var lagom torra så lade jag småstrimlor av dem i ikeas konserveringsburkar för att förlänga hållbarheten.

Använder ni er av någon annan metod för bevarande av kött? (förutom infrysning då)

Anmäl
2019-03-08 19:15 #1 av: Daltorpet

Anmäl
2019-03-08 19:15 #2 av: Daltorpet

Anmäl
2019-03-08 19:15 #3 av: Daltorpet

Anmäl
2019-03-08 19:19 #4 av: Daltorpet

Jag röker med enris samt fuktat alspån.

Anmäl
2019-03-08 19:21 #5 av: Daltorpet

Fin rökutveckling. Dessa fioler tog nästan tre dagar att få genomrökta.

Anmäl
2019-03-08 19:29 #6 av: Daltorpet

Ledsen för spam verkar inte kunna gå att skicka fler bilder. Här är baksidan där jag eldar. Det är en vanlig plåtkamin som jag dragit rör ifrån. Röret är 3,4m

Anmäl
2019-03-08 20:00 #7 av: Taggeman

Jag har en hemfixad rök kan både varm o kallröka.
Köpte rimmade skinkor billigt efter jul som blev varmrökta.
Tog ett dygn men man får va försiktig med för mycket enris.
Som köttet kan ta mycket smak av.
Har en termostat som jag kan stoppa in i köttet så man kan se innertemp. och sen en som läser av hur mycket värme det är i röken.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-08 20:01 #8 av: Taggeman

Kan röka en 40 kg abborre på en gång om jag vill.
Jag har många rostfria gallerplåtar en 20 st som man kan sätta in.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-08 20:05 #9 av: Taggeman

_

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-08 20:10 #10 av: Taggeman

Termometern som är instoppad genom väggen.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-08 20:18 #11 av: Daltorpet

Grymt snyggt taggeman!🙂 Riktigt läckert intill sjön. Vart skinkorna bra?

Anmäl
2019-03-08 20:37 #12 av: Taggeman

Jo det blev mycket enrisrökt pålägg har en skärmaskin men det tar tid att skära upp en 6kg skinka.Glad

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-08 20:43 #13 av: Taggeman

Något som är gott att röka är stora braxar , id , abborre, sik, makrill, storströmming och plattfisk.
Torra fiskar som torsk, gädda blir inte lika bra.
Braxarna får man dela på  så att man röker hela sidor.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-09 07:32 #14 av: Daltorpet

#oj det lät riktigt smarrigt faktiskt!🙂 Blir nog att testa i vår. Förresten den där termometern är det en ugnstermometer eller är det någon annan? Var lite sugen på att addera en sådan. Måste vara grymt praktiskt

Anmäl
2019-03-09 08:25 #15 av: Taggeman

Det är en karamelltermometer den har högre gradtal än en för kött.
Men röken i röken behöver inte va mer än 100gr. men det är bra att se vart det lutar åt när det blir för varmt.
Bara att borra ett hål som stämmer överens med termometern.
Jag råkade en gång få en köttbit mot termometern o då blev det alldeles fel värden.
Det är en liknande den här jag har.
https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/matlagningstermometer-i-stal.html

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-09 09:06 #16 av: Daltorpet

Aha tackar då ska jag absolut kika upp och lägga till.

Anmäl
2019-03-09 19:57 #17 av: Daltorpet

Varmrök av soptunna. En helt vanlig plåttunna som jag diskat ur. Jag la en ugnsplåt på botten av tunnan som jag la enris och spån på. Sen eldade jag under tunnan.

Anmäl
2019-03-09 19:59 #18 av: Daltorpet

Varmrökningen är mer av en tillagningsmetod och därför håller inte köttet så länge men det blir fantastiskt gott.

Anmäl
2019-03-10 13:26 #19 av: Daltorpet

Torkar getkött ovanför vedspisen

Anmäl
2019-03-17 07:51 #20 av: KimE

Jag skulle inte torka vid ett stearinljus som är petroleumbaserat. Då jag torkat innomhus har det varit i en sval och torr källare. Den här årstiden skulle jag ha torkat utomhus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.