Annons:
Etikettermatnäringodling
Läst 1837 ggr
Daltorpet
3/8/19, 7:12 PM

Rökning och torkning.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer min kallrök. Har ni byggt några egna? Har de funkat bra? Jag blev över förväntan faktiskt. Jag har rökt getfioler som sedan torkat. När de var lagom torra så lade jag småstrimlor av dem i ikeas konserveringsburkar för att förlänga hållbarheten. Använder ni er av någon annan metod för bevarande av kött? (förutom infrysning då)

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Annons:
Daltorpet
3/8/19, 7:15 PM
#1
Daltorpet
3/8/19, 7:15 PM
#2
Daltorpet
3/8/19, 7:15 PM
#3
Daltorpet
3/8/19, 7:19 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag röker med enris samt fuktat alspån.

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Daltorpet
3/8/19, 7:21 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Fin rökutveckling. Dessa fioler tog nästan tre dagar att få genomrökta.

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Daltorpet
3/8/19, 7:29 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Ledsen för spam verkar inte kunna gå att skicka fler bilder. Här är baksidan där jag eldar. Det är en vanlig plåtkamin som jag dragit rör ifrån. Röret är 3,4m

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Annons:
Taggeman
3/8/19, 8:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Jag har en hemfixad rök kan både varm o kallröka.
Köpte rimmade skinkor billigt efter jul som blev varmrökta.
Tog ett dygn men man får va försiktig med för mycket enris.
Som köttet kan ta mycket smak av.
Har en termostat som jag kan stoppa in i köttet så man kan se innertemp. och sen en som läser av hur mycket värme det är i röken.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
3/8/19, 8:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Kan röka en 40 kg abborre på en gång om jag vill.
Jag har många rostfria gallerplåtar en 20 st som man kan sätta in.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
3/8/19, 8:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

_

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
3/8/19, 8:10 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Termometern som är instoppad genom väggen.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Daltorpet
3/8/19, 8:18 PM
#11

Grymt snyggt taggeman!🙂 Riktigt läckert intill sjön. Vart skinkorna bra?

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Taggeman
3/8/19, 8:37 PM
#12

Jo det blev mycket enrisrökt pålägg har en skärmaskin men det tar tid att skära upp en 6kg skinka.🙂

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
3/8/19, 8:43 PM
#13

Något som är gott att röka är stora braxar , id , abborre, sik, makrill, storströmming och plattfisk.
Torra fiskar som torsk, gädda blir inte lika bra.
Braxarna får man dela på  så att man röker hela sidor.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Annons:
Daltorpet
3/9/19, 7:32 AM
#14

#oj det lät riktigt smarrigt faktiskt!🙂 Blir nog att testa i vår. Förresten den där termometern är det en ugnstermometer eller är det någon annan? Var lite sugen på att addera en sådan. Måste vara grymt praktiskt

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Taggeman
3/9/19, 8:25 AM
#15

Det är en karamelltermometer den har högre gradtal än en för kött.
Men röken i röken behöver inte va mer än 100gr. men det är bra att se vart det lutar åt när det blir för varmt.
Bara att borra ett hål som stämmer överens med termometern.
Jag råkade en gång få en köttbit mot termometern o då blev det alldeles fel värden.
Det är en liknande den här jag har.
https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/matlagningstermometer-i-stal.html

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Daltorpet
3/9/19, 9:06 AM
#16

Aha tackar då ska jag absolut kika upp och lägga till.

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Daltorpet
3/9/19, 7:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Varmrök av soptunna. En helt vanlig plåttunna som jag diskat ur. Jag la en ugnsplåt på botten av tunnan som jag la enris och spån på. Sen eldade jag under tunnan.

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Daltorpet
3/9/19, 7:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Varmrökningen är mer av en tillagningsmetod och därför håller inte köttet så länge men det blir fantastiskt gott.

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Daltorpet
3/10/19, 1:26 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Torkar getkött ovanför vedspisen

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

KimE
3/17/19, 7:51 AM
#20

Jag skulle inte torka vid ett stearinljus som är petroleumbaserat. Då jag torkat innomhus har det varit i en sval och torr källare. Den här årstiden skulle jag ha torkat utomhus.

Annons:
Daltorpet
3/17/19, 3:43 PM
#21

#20 absolut det här du rätt i ljuset är bara till för att ge ljus till kortet. Det riktiga torken är värmen från vedspisen och fläkten🙂 Jo så är det jag har mycket kött på tork utomhus också men det tar lite längre tid även om det är många fördelar också. Så här ovanför spisen tar det ca 2-3 dygn lite beroende på hur mycket jag eldar🙂 Jag har något kilo i skafferiet också som test för att se om det går fortare än utomhus.

Det bästa sättet att lära sig är att testa.

Upp till toppen
Annons: